KO JE BIZNISMEN KOJI JE POGINUO U AMERICI: Slobodan Pavlović pre pet decenija otišao u Ameriku, nikada nije zaboravio svoj narod

Novosti online

17. 12. 2021. u 10:29

SLOBODAN Pavlović, poznati srpski privrednik koji je živeo u Americi, poginuo je sinoć u teškoj saobraćajnoj nesreći.

КО ЈЕ БИЗНИСМЕН КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Слободан Павловић пре пет деценија отишао у Америку, никада није заборавио свој народ

Foto: Arhiva Novosti

Slobodan Pavlović je rođen u Popovima kod Bijeljine 1938. godine. U SAD je otišao 1965. godine.

U rodnim Popovima je 1990. podigao spomenik Knezu Ivi od Semberije, a 1991. je postavio temelje za izgradnju Pavlovića mosta koji je završen 28. avgusta 1996. godine, na dan kada je postavljen kamen temeljac za izgradnju novog grada Slobomira.

Slobomir je dobio naziv po Slobodanu Pavloviću i njegovoj supruzi Miri.

Podigao je spomenik Filipu Višnjiću ispred gradske biblioteke u Bijeljini, i crkvu Hristovog vaskrsenja u Popovima. Devedesetih je započeo izgradnju Pavlović banke i Slobomir P Univerziteta u Slobomiru. Uveo je vodovod u manastir Dobrun, i podigao pešački most na reci Rzav.

Patrijarh srpski Pavle ga je odlikovao ordenom Svetog Save prvog reda. Bio je senator Republike Srpske u drugom sazivu Senata 2009. godine.

BONUS VIDEO: SNIMAK FILMSKE POTERE U ZEMUNU - Muškarac sa poternice bežao od policije, čuvari reda mu pucali u gume

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)