NIJE PRVI PUT! Fabrika "Edepro" i ranije eksplodirala, povređeno nekoliko radnika (FOTO/VIDEO)

Novosti online

23. 11. 2021. u 15:41

U FABRICI "EdePro" u naselju Leštane danas je došlo do razorne eksplozije raketnog goriva.

НИЈЕ ПРВИ ПУТ! Фабрика Едепро и раније експлодирала, повређено неколико радника (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tvitter/@ChristianAgnost/@doktorzarock

Međutim, ovo nije prvi put da se takav incident dešava u ovom postrojenju.

Početkom novembra 2008. došlo je do dve detonacije, a tom prilikom su povređena trojica radnika, od kojih jedan teže.

Incident, u kojem samo pukom srećom nije bilo mrtvih, dogodio se u fabričkoj hali gde se puni eksplozivna smesa za protivgradne rakete.

- Bio sam ispred kuće kada je odjeknula prvo jedna, a ubrzo zatim i druga eksplozija - objašnjavao je tada Goran Jovanović, čija se kuća nalazi nedaleko od kompleksa ovog preduzeća, za "Novosti".

Prema njegovim rečima, u trenutku detonacije u blizini je bilo nekoliko zaposlenih "EdeProa", a trojica su radila u samom pogonu. Jedan od njih se nalazio na skeli i njega je silovit udar bacio nekoliko metara, zbog čega je i zadobio prelome.

Eksplozija nije izazvala požar, ali je potpuno uništila ovaj proizvodni pogon. Delovi krova hale su leteli desetinama metara unaokolo.

"EdePro" je nakon incidenta posetio i tadašnji pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik sektora za zaštitu i spasavanje Predrag Marić.

Prema njegovim saznanjima, eksploziju je najverovatnije izazvala smesa za punjenje raketa, ali nije mogao da kaže kako je došlo do detonacije.

Inače, žitelji ovog dela Leštana govorili su da se iz pogona "EdePro" često mogu čuti "sitne" detonacije.

BONUS VIDEO: Blokiran prilaz ka fabrici raketa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

TRAMVAJ OBORIO ŽENU NA AUTOKOMANDI: Hitno prebačena u Urgentni centar, uviđaj u toku