NE SEĆA SE DA JE DETETU DAVALA ANTIPSIHOTIKE: U krvi bebe nađena velika količina bensedina - otac primetio da beba nije dobro

E. H.

15. 05. 2023. u 11:58

MAJKA iz Kovina, koja je bebi davala lek za smirenje da ne bi plakala, uhapšena je u petak po podne a sve je otkriveno kada je otac deteta primetio da ona nije dobro.

НЕ СЕЋА СЕ ДА ЈЕ ДЕТЕТУ ДАВАЛА АНТИПСИХОТИКЕ: У крви бебе нађена велика количина бенседина - отац приметио да беба није добро

Foto Vikipedija

Bebu su odveli najpre u Dom zdravlja, a potom je upućena na Institut za majku i dete u Beogradu, gde su lekari otkrili da dete ima u krvi ovaj lek. Zatim je alarmirana policija.

Prema saopštenju iz Smedereva povodom najnovijeg događaja, policija je u saradnji sa tužilaštvom u Kovinu uhapsila devojku (21) zbog sumnje da je svojoj bebi davala lekove za smirenje! Ona je juče saslušana u Osnovnom javnom tužilaštvu u ovom gradu, koje je predložilo da joj bude određen pritvor do 30 dana.

Iz nezvaničnih izvora "Novosti" saznaju da je majka pričala "da se ne seća da je detetu nekoliko noći davala antipsihotike".

- Sumnja se da je nekoliko dana detetu davala lek za smirenje, najverovatnije kako dete ne bi plakalo - otkriva sagovornik "Novosti".

Prema njegovim rečima, pretresom kuće pronađeni su antidepresivi koje je najverovatnije majka dobijala na recept.

Mladoj mami se na teret stavlja krivično delo omogućavanje uživanja opojnih droga, kao i zapuštanje i zanemarivanje maloletnog deteta.

Foto Z. Jovanović

Dok se tužilac u Smederervu ne izjasni o poslednjem zlostavaljanju novorođečeta, ostaje podsećanje da je u martu 2021. uhapšena bebisiterka S. C. koja je bebi koju je čuvala u odsustvu roditelja davala lek za smirenje "bensedin" u većoj količini, da bi potom bilo ustanovljeno da se ova žena lečila od psihijatrijskih bolesti.

I tada je dete bilo prevezeno na Institut gde je posle toksikoloških analiza utvrđeno prisustvo leka za odrasle.

Policiji je tada slučaj prijavio doktor Dečje klinike u Tiršovoj, pošto je mali pacijent bio pregledan na odeljenju neurologije. Nakon izvršenih analiza ustanovljeno je da se u krvi deteta nalazi veća količina "bensedina".

Dadilja je uhapšena, sudija joj je odredio pritvor od mesec dana, a ona se branila ćutanjem i dostavila je dokumentaciju da je lečena na jednoj klinici za psihijatriju.

Zbog antipsihotika 30 dana

Sud u Smederevu je odredio pritvor do 30 dana A. N. (21) zbog sumnje da je svojoj šestomesečnoj bebi dala antipsihotik, lek "onzapin".

Sumnjiči se da je između 26. i 27. aprila u Kovinu svom šestomesečnom detetu dala antipsihotik lek "onzapin", nakon čega je devojčica hospitalizovana na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić", stoji u odluci o određivanju pritvora majci.

Lek "onzapin" sadrži aktivnu supstancu olanzapin. Pripada grupi lekova koji se nazivaju antipsihotici, i koristi se u terapiji:

* Šizofrenije (bolest sa simptomima kao što su slušne, vidne ili osećajne halucinacije (kada čujete, vidite i osećate stvari koje nisu prisutne ili ne postoje), pogrešna uverenja (uverenost u stvari koje nisu istinite), neuobičajena sumnjičavost i povlačenje u sebe.

* Umerene do teške epizode manije, stanja koje prate simptomi uzbuđenja ili euforije (osećaj preterane sreće)

* Sprečava ponovno javljanje ovih simptoma kod pacijenata sa bipolarnim poremećajem (zvani i manična depresija), kod kojih je za vreme epizode manije postignuto terapijsko poboljšanje

Ugašen sajt za bebisiterke

Posle uzbune među mladim zaposlenim majkama nakon što je beogradska bebisiterka uhapšena marta 2021, da podsetimo, izbila je velika afera budući da je bolesna žena bila angažovana preko "uglednog"sajta koji je širom Beograda nudio usluge čuvanja dece.Sajt je ugašen kada se ispostavilo da vlasnica nije proveravala svoje zaposlene a istragom je utvrđeno da joj je to bila jedna u nizu prevara kojima se ova žena služila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)