OJADILI DRŽAVU ZA 246 MILIONA DINARA: Uhapšeno 25 članova kriminalnih grupa koje su varali u vezi sa povraćajem PDV-a

Novosti onlajn

27. 03. 2023. u 16:57

PRIPADNICI Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i Poreskom policijom, uhapsili su 25 osoba koje se sumnjiče da su malverzacijama u vezi sa plaćanjem poreza oštetili budžet Republike Srbije za više od 246.000.000 dinara.

ОЈАДИЛИ ДРЖАВУ ЗА 246 МИЛИОНА ДИНАРА: Ухапшено 25 чланова криминалних група које су варали у вези са повраћајем ПДВ-а

Foto: MUP

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost, neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i druge pogodnosti, pranje novca i udruživanje radi vršenja krivičnih dela, policija je uhapsila S. P. (1959), A.K. (1972), G.P. (1980), M.Č. (1985), Z.S. (1968), S.P. (1989), V.P. (1971), R.Š. (1973), S.S. (1975), R.G. (1973), Ž.Lj. (1968), B.C. (1962), D.P. (1975), D.P. (1994), I. P. (1981), D.M. (1961), M.P. (1969), P.P. (1976), M.R. (1959), Lj.R. (1980), S.P. (1972), S.Č.(1993), N.M. (1994), G.B. (1959) i T.F. (1988), dok se za tri osobe intenzivno traga.

Kako se sumnja, S.P. i još jedna osoba za kojom se traga, su kao lica koja upravljaju sa više privrednih društava, od januara 2021. do jula 2022. godine organizovali grupu, uz pomoć osumnjičenih odgovornih lica i zaposlenih u tim privrednim društvima A.K., N.M., G.P., V.P., R.Š., S.S., R.G., D.M., S.Č., kao i uz pomoć osumnjičenih odgovornih lica više privrednih društava B.C., D.P, I.P., D.P., D.M., M.P, P.P. i T.F. sa kojima su organizatori grupe imali fiktivne poslovne odnose, kao i uz pomoć M.R., Lj.R. i S.P., koji su vodili poslovnu dokumentaciju za ta privredna društva, da bi putem lažnih činjenica i sačinjavanjem faktura sa neistinitom sadržinom prikazivali lažni promet robe.

Kako se sumnja, oni su na osnovu toga podnosili poreske prijave poreza na dodatu vrednost neistinitog sadržaja Poreskoj upravi i izvršili nezakonit povrat pdv-a u ukupnom iznosu od 246.002.930 dinara, čime su za navedeni iznos oštetili budžet države Republike Srbije.

Takođe, S.P. i A.K. se sumnjiče da su u ime privrednog društva „Panatic sistem“ doo na osnovu lažno sačinjene dokumentacije konkurisali u Fondu za razvoj Republike Srbije radi nabavke opreme za proizvodnju i ugradnju betona, koji im je odobren, a koji su zatim, kako se sumnja, iskoristili u druge svrhe od onih za koji im je odobren, i tako oštetili budžet Republike Srbije za iznos od 58.521.980 dinara.

Kako se sumnja, novac dobijen od nezakonitog povrata poreza na dodatu vrednost i od neosnovano dobijenog kredita, osumnjičeni su iskoristili za kupovinu pokretne i nepokretne imovine i to stanova, poslovnog prostora, skupocenih vozila, tehničke robe, kao i za sopstvene potrebe, u ukupnom iznosu većem od 117.500.000 dinara, i na taj način izvršili krivično delo pranje novca.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Uprava kriminalističke policije, u saradnji sa Ministarstvom finasija, Poreskom policijom Republike Srbije, kao i nadležnim tužilaštvom, i u narednom periodu će nastaviti intenzivno da radi na identifikaciji i procesuiranju svih lica koja vrše krivična dela koja za posledicu imaju oštećenje budžeta Republike Srbije.

Rad na otkrivanju i procesuiranju krivičnog dela pranja novca i to iz poreskih krivičnih dela, pre svega kroz nezakoniti povrat pdv, za pravna lica koja fingiraju međusobni poslovni odnos, na osnovu čega povlače novac iz budžeta, biće jedan od prioriteta MUP Republike Srbije.

Današnja akcija je samo jedna u nizu koje će biti sprovedene u narednom periodu sa jasnom namerom MUP da pošalje poruku svima da se neće tolerisati nezakonito bogaćenje i to na teret budžeta Republuke Srbije.

Ova akcija takođe pokazuje spremnost svih državnih organa, a pre svega Uprave kriminalističke policije, Poreske uprave i Uprave za sprečavanje pranja novca da se zajednički suprotstavimo ovom vidu kriminala.

BONUS VIDEO: ZAPLENjENO I ORUŽJE - Uhapšeno više od 600 migranata na području Subotice i Horgoša

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)