NAPAD NA PROFESORKU U TRSTENIKU: Tužilaštvo podnosi optužni predlog protiv najstarijeg učesnika incidenta (FOTO/VIDEO)

S.BABOVIĆ

21. 03. 2023. u 16:21

OSNOVNO javno tužilaštvo u Trsteniku podneće optužni predlog protiv M.M.(18), najstarijeg učesnika incidenta, koji se odigrao u Tehničkoj školi u Trsteniku prošlog novembra, saznaju „Novosti“.

НАПАД НА ПРОФЕСОРКУ У ТРСТЕНИКУ: Тужилаштво подноси оптужни предлог против најстаријег учесника инцидента (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: S.Babović

Danas je u ovom tužilaštvu obavljeno poslednje svedočenje u okviru istražnih radnji u tužilačkom postupku u slučaju učenika osumnjičenog da je snimao izmicanje stolice profesorki Mairji Stevanović, po krivičnom delu mučenje i zlostavljanje.

Nakon što tužiteljka bude predala predlog za optuženje,ukoliko ga Osnovni sud u Trsteniku usvoji, biće zakazan i glavni pretres,odnosno suđenje, koje bi trebalo da se odvija po Zakonu o maloletnim učionicima krivičnog dela, a ne po Krivičnom zakonu, budući da je nešto ranije pristiglo mišljenje veštaka o (ne)zrelosti osumnjičenog.

Kako je ranije predočeno "Novostima", M.M. jeste krivično odgovoran, ali ne može biti kažnjen po zakonu koji se primenjuje punoletnike.

Pred Višim sudom u Kruševcu se da podsetimo, postupa u slučaju ostalih učesnika incidenta, protiv N.Ž. (17), koji je izmakao profesorki stolicu i protiv I.K.(16), koji je distribuirao snimak. Kako nam je predočeno juče u Višem javnom tužilaštvu, pred sudom je u toku pripremni postupak prema maloletnim licima.

-Od strane postupajućeg zamenika javnog tužioca stavljen je predlog za izricanje krivične sankcije zbog postojanja opravdane sumnje da su mal.N.Ž. i I.K. izvršila krivično delo zlostavljanje i mučenje u saizvršilaštvu iz čl.137 st.1 KZ u vezi čl.33KZ, a mal.N.Ž. i jedno produženo krivično delo šumska krađa u saizvršilaštvu iz čl.275 st.2 u vezi st.1 u vezi čl.33 i čl.61 KZ-navodi se u odgovoru „Novostima“ koji potpisuje javni tužilac dr Bratislav Petrović.

Tim za borbu protiv nasilja u Tehničkoj školi predložio je početkom meseca da se N.Ž. i M.M, sa kojima je obavljen pojačan vaspitno-pedagoški rad, kazne ukorom Nastavničkog veća i jedinicom iz vladanja, što je prihvaćeno na sednici Veća. I.K(16) je nastavio školovanje u drugom gradu, a ispisao se iz škole dan pre nego što je Nastavničko veće, 23. novembra, prvi put razmatralo status sva tri đaka.

BONUS VIDEO - SNIMAK NASILjA IZ ŠKOLE U TRSTENIKU: Đaci oborili nastavnicu sa stolice

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)