NARKO-BOS TITO "PAO" U DUBAIJU? Trgovci drogom koji su snabdevali kokainom čak trećinu tržišta doživeli veliki udarac od policije

S. M. - Z. U. - N. B.

28. 11. 2022. u 11:59

EDIN Gačanin (40), zvani Tito, prema nezvaničnim informacijama uhapšen je u Dubaiju u sklopu velike međunarodne akcije u kojoj je privedeno ukupno 49 ljudi, koji su bili vođe i članovi takozvanog superkartela.

НАРКО-БОС  ТИТО ПАО  У ДУБАИЈУ? Трговци дрогом који су снабдевали кокаином чак трећину тржишта доживели велики ударац од полиције

Edin Gačanin Tito, Foto "Avaz"/Foto Evropol

Kako je saopšteno iz Evropola, među uhapšenima je muškarac (40), koji ima državljanstvo BiH i Holandije, a sada se utvrđuje njegov identitet i da li je reč o Gačaninu, koji, navodno, godinama živi na ovoj destinaciji. Prema informacijama iz Evropola, državljanin BiH i njegov kompanjon Marokanac označeni su kao organizatori uvoza velikih količina kokaina u Evropu, a kako je objavljeno, Ujedinjenim Arapskim Emiratima će biti upućen zahtev za njegovo izručenje.

Pripadnici ove velike kriminalne grupe pali su u akciji "Pustinjsko svetlo", koja je trajala od 8. do 19. novembra, tokom koje je zaplenjeno oko 30 tona kokaina, a policija je tokom hapšenja pretresala samo luksuzne vile i automobile, kako u Dubaiju, tako i u drugim državama u Evropi.

- Na snimku koji su objavili Evropol i holandska policija vidi se da je sve što su u ovoj velikoj međunarodnoj akciji istražitelji zaplenili vredno milijarde - navodi se u tamošnjim medijima.

Foto Evropol

U jednoj od garaža koja je registrovana kao rentakar agencija "Magna" snimljeno je na desetine automobila marke "ferari" metalik-sive boje, ali i drugih luksuznih marki kao što su "porše" i "lambordžini", a u drugoj su i motori "harli dejvidson".

U luksuznim vilama sa bazenima, koji su pretraživani, pronađeno je na stotine brendiranih satova, koji vrede pravo bogatstvo, a među zaplenjenim stvarima su razne umetnine.

Policija i agenti Evropola i DEA su sa policijskim psima pretraživali sve "štekove" uhapšenih pripadnika klana, a tom prilikom pronađena je ogromna količina novca skrivena na raznim mestima, a između ostalog i po kesama, kantama, fiokama.

Pored svih skupocenih stvari pronađeno je i na desetine, kako se pretpostavlja, lažnih pasoša, koje su koristili šverceri kokaina.

Tokom ovog meseca, i na tlu Evrope organizovani su veliki udari na narko-dilere, koji su, kako je saopštio Evropol, snabdevali više od trećine tržišta kokainom. Među pedesetak uhapšenih, gro njih je sa balkanskih prostora. Dok je u Dubaiju "pao" sam vrh superkartela, širom evropskih zemalja "popadale" su krupne karike, među kojima je i veliki broj državljana Srbije i Crne Gore.

U velikoj akciji koju je u subotu sprovelo naše Tužilaštvo za organizovani kriminal sa pripadnicima BIA, policije, nadležnih javnih tužilaštava Belgije i Holandije, Evropola i Evrodžasta, uhapšeno je osam osoba i zaplenjeno ukupno 115 kilograma kokaina.

Ovo je deo velike međunarodne policijske i tužilačke operacije, zbog koje se iza rešetaka našlo 49 ljudi iz više zemalja.

Po nalogu TOK, u Beogradu je uhapšen Vuk Vukašinović, njegova rođena sestra Jelena Vukašinović u Luksemburgu, a u belgijskom gradu Arlonu lisice su stavljene Sanelu Đukiću, Stanimiru Kostreševiću, Đorđu Stojakoviću Dojčinoviću i Ficu Leslavu Adamu. U Amsterdamu su privedeni navodno "kavčanin" Damjan Roganović, za koga se osnovano sumnja da je vođa ove kriminalne grupe i da postupa po nalozima "vračarca" Nikole Vušovića, za kojim je raspisana međunarodna poternica. Pored Roganovića, u ovom holandskom gradu uhapšen je i Dušan Petković.

Sumnja se da su pripadnici ove organizovane kriminalne grupe sa teritorije Južne Amerike organizovali transport veće količine opojne droge kokain u luku Roterdam i njen dalji transport do belgijskog grada Arlon, gde je u zajedničkoj akciji nadležnih državnih organa Srbije, Belgije, Holandije i Luksemburga ukupno zaplenjeno 115 kilograma te droge.

Policija sumnja da su članovi ove kriminalne ekipe i Luka Kutlača i Kemal Rastoder.

Oni su, tvrdi se, koristeći registrovanu kompaniju, koja se bavi preprodajom betonskih ploča, najpre kupovali takve ploče od jedne kompanije u Luksemburgu, a zatim ih menjali pločama napravljenim u hangaru u belgijskom gradu Arlonu, u koje su zatim sakrivali pakete sa kokainom.

Ova organizovana kriminalna grupa je kokain koji je pronađen u hangaru u Arlonu preko Nemačke špediterske firme trebalo da distribuira do nemačkog grada Trira, a zatim do hangara te kompanije u Londonu radi dalje prodaje.

PRESRETNUTA KOMUNiKACIJA

- Protiv uhapšenog državljanina BiH pokrenuta je istraga na osnovu presretnute skaj-komunikacije. Osumnjičen je, ne samo za uvoz velikih količina kokaina već i za pripremanje uvoza blizu 8.000 kilograma sirovine za proizvodnju amfetamina. Sirovine za proizvodnju lekova stizale su preko luke Antverpen - saopštila je holandska policija.

Dodaju da je ovaj državljanin BiH imao važnu ulogu u krijumčarenju zabranjene robe.

- To uključuje i oko 1.800 kilograma kokaina koji je uvezen preko luke Hamburg 2020. godine sa odredištem u Holandiji. Na osnovu presretnute skaj-komunikacije sumnja se da je četrdesetogodišnjak organizovao i finansirao uvoz 739,5 kilograma kokaina iz Durbana u Južnoafričkoj Republici u Roterdam, saopštila je holandska policija.

HAPŠENjA

U Španiji je uhapšeno 13, u Francuskoj šest i 10 u Belgiji, dok je 14 osoba uhapšeno 2021. godine u Holandiji u okviru iste operacije, naveo je Evropol. Akcija je imala naziv "Pustinjsko svetlo" i planirana je dve godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POLICIJA PS NOVI BEOGRAD PRIVELA NASILNIKA: Napao  dete i prolaznika