DROGA IPAK NIJE BUDOVA: Budimir i Marina Krstović u Podgorici oslobođeni optužbi za šverc više od tone kokaina

S. ĐOKIĆ

25. 11. 2022. u 07:00

POSLE 15 meseci, koliko su trajali istraga i suđenje, Budimiru Krstoviću i njegovoj ćerki Marini juče je Viši sud u Podgorici izrekao presudu kojom su oslobođeni optužbi za šverc više od tone kokaina.

ДРОГА ИПАК НИЈЕ БУДОВА: Будимир и Марина Крстовић у Подгорици ослобођени оптужби за шверц више од тоне кокаина

SLOBODNI Budimir i Marina Krstović po izlasku iz pritvora, Foto S. Đokić

Odlukom sudije Vesne Kovačević, Krstovići su odmah pušteni iz pritvora, u kom su se nalazili od avgusta prošle godine kada su u njihovom magacinu, u paketima sa bananama, pronađeni narkotici.

Obrazlažući svoje odluke, Kovačevićeva je navela da Tužilaštvo nije pružilo nijedan dokaz da su Krstovići nabavili kokain od nepoznate osobe, kako je to navedeno u optužnici.

- Jedino što je sa sigurnošću utvrđeno jeste da su optuženi naručili banane od firme iz Ekvadora, vlasništvo Karlosa Falkezija. Sudu nije jasno na osnovu čega je tužilaštvo izvelo zaključak da je kokain utovaren baš u luci Bolivar, s obzirom na iskaz predstavnika MSC kompanije, koja obezbeđuje kontejnere za prevoz robe. Ovaj svedok je pred sudom kazao da se utovaranje robe u kontejnere vrši na plantažama dobavljača, u konkretnom slučaju Karlosa Falkezija, a zatim da vozač od neke logističke kompanije, koju unajmi dobavljač prevozi kontejner od plantaža do luke u Ekvadoru. Sudu je nejasno kako je tužilaštvo utvrdilo da je kokain utovaren baš u luci jer u tom pravcu nije pružen nijedan dokaz - kazala je Kovačevićeva.

Policija je utvrdila da su palete sa paketima u kojima se nalazio kokain bile složene na istom mestu gde su istovarene i ostale palete sa kontejnera koji je prvi ušao u magacin, s obzirom na to da su tog dana pristigla dva kontejnera.

Krstovići, dodala je, nisu odredili koji će od pristiglih kontejnera tačno po broju da ide za firmu "San Francisko" u magacin u Mojanovićima, a koji je za njihovu firmu u Srbiji, već je utvrđeno da je to odredio špediter.

- Nelogičan je stav policajaca da nisu imali vremena da sačekaju, jer su se bojali da optuženi nemaju skladište, tunele i slično, s obzirom na to da je veliki broj policajaca bio oko imanja familije Krstović. Sud misli da su policajci na taj način mogli da kontrolišu izlazak bilo kojeg vozila, s naredbom za pretres mogli su da kontrolišu kuću, automobil i magacinske prostore, ali su prekinuli istovaranje baš kad je istovarena zadnja paleta, na kojoj je bio kokain, jer su to videli putem mera tajnog nadzora. Te mere su bile određene prema kontejneru.

Sud veruje, rekla je Kovačevićeva, da su time onemogućili da se utvrdi da li bi radnici prijavili prilikom pregleda paketa da se u njima nalazi kokain.

Budimir Krstović je po izlasku iz spuškog zatvora najavio je da će tužiti državu ukoliko presuda postane pravosnažna, a da će novac dati u dobrotvorne svrhe.

- Meni niko ne može nadoknaditi vreme, novac nije u pitanju. Videćemo šta ćemo uraditi sa tim novcem, to je novac građana, zato ćemo to verovatno dati u dobrotvorne svrhe. Niko iz vlasti se nije osvrnuo na naš vapaj, molbe i zahteve... Ja sam se svima obratio sa svojom biografijom, sve je tu bilo jasno, najviše me boli što niko iz vlasti nije to rekao - rekao je Krstović i dodao da ne želi prstom da upire nu u koga, ali da mu je veoma važno da javnost zna da on i njegova porodica nisu umešani u nikakve kriminalne radnje.

Njegova ćerka Marina slobodu je ugledala tek oko 15.30. Budući da je državljanka Srbije, ona je iz spuškog zatvora sprovedena kod inspektora za strance. Po izlasku iz zgrade policije kratko je kazala:

- Nakon 15 meseci pravda je zakucala na vrata porodice Krstović.

Nju su ispred zgrade policije čekali roditelji, sestra, rođaci i prijatelji.

HTELI SAMO KVALITETNE BANANE

SUDIJA je navela da je tužilac kao dokaz u pravcu utvrđivanja nabavke kokaina naveo komunikaciju između Marine Krstović i Karlosa Falkezea, od kojeg je, prema optužnici, naručila banane.

- Analizirajući komunikaciju sa Karlosom Falkezijem iz koje zaista proizilazi da je 22. jula 2021. optužena Marina Krstović poslala poruku: "Molim te, pazi na kvalitet", i stav tužioca da se ove poruke odnose na drogu kokain, sud je posle novog prevođenja ocenio da optužena Marina upozorava Falkezea na kvalitet banana, da mu govori da je Budo ljut što plaća takvo voće i da neće da kupi voće koje nije premijum kvaliteta.

Darivao decu

Dok je Budimir Krstović ispred zgrade policije čekao da izađe njegova ćerka, prolazila je jedna majka gurajući dečja kolica i držeći drugo dete za ruku. Videvši ih, Budimir je oba deteta častio sa po 20 evra. Majka deteta pokušala je da shvati šta radi njoj nepoznati čovek i da mu vrati novac, nakon čega je usledilo njegovo objašnjenje da je danas dan kada čašćava decu. To isto učinio je više puta, sve dok Marina nije izašla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina