SPREMILI 150.000 € DA UKLONE NILOVIĆA? Nova saznanja iz istrage protiv pripadnika organizovane kriminalne grupe "vračarci"

Z. USKOKOVIĆ / N. BIJELIĆ

16. 11. 2022. u 08:00

TUŽILAŠTVO za organizovani kriminal (TOK) započelo je i finansijsku istragu protiv vođa i pripadnika organizovane kriminalne grupe "vračaraca".

СПРЕМИЛИ 150.000 €  ДА УКЛОНЕ НИЛОВИЋА? Нова сазнања из истраге против припадника организоване криминалне групе врачарци

Snimak mladića sa "heklerom" u bašti kafića na Vračaru, Foto Printskrin

U toku je identifikovanje i "popisivanje" njihove pokretne i nepokretne imovine, pronalaska bankovnih računa, gotovog novca... U naredbi za sprovođenje istrage protiv ove ekipe izdvojen je i jedan slučaj kada su pokušali da "operu" blizu 150.000 evra preko jednog beogradskog biznismena.

Prema tužilačkim spisima, juna 2020. godine Uroš Piperski, koga TOK tereti da je sa Nikolom Vušovićem, vođom "vračaraca", dao nalog pripadniku grupe Drašku Nikoliću da se sretne sa izvesnim Slobodanom Đukićem i uzme 141.000 evra. Sumnja se da je ovaj novac zarađen kriminalnim aktivnostima. Deo tih para, 99.000 evra, Nikolić je trebalo da odnese na drugu lokaciju.

On se dogovorio sa Đukićem da se nađu na parkingu jednog restorana u Novom Beogradu. "Susret" su preduhitrili pripadnici MUP Srbije, kojima je Đukić bio sumnjiv, pa su ga identifikovali i pretresli. Kod njega je tada pronađeno ukupno 155.900 evra, koje su mu oduzeli.

Ovo je samo deo novca kojim je raspolagala ova kriminalna grupa, koja je dobijala naloge, kako se sumnja, od vođa "kavačkog klana" Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana. Navodno, oni su dobijali milionske iznose za organizovanje i izvršenje ubistava, ali i krijumčarenje narkotika. Sa tim parama pripremali su i druga teška krivična dela.

Snimak postavljanja eksploziva pod Vukićevićev "porše", Foto Printskirin

Za pripremu i ubistvo Miloša Nilovića Runje, koga policija označava kao pripadnika "škaljarskog klana", članovi kriminalne grupe sa Vračara planirali su, tvrdi se, da utroše 150.000 evra.

Prema naredbi, zadatak da likvidira Nilovića dobio je Miloš Miljanović. Njega je po nalogu Nikole Vušovića angažovao osumnjičeni Radivoj Jovanović. Pokretanjem istrage protiv "vračaraca" ponovo se aktivirao ovaj slučaj. Naime, Miljanovića je svojevremeno beogradsko Više tužilaštvo optužilo za pokušaj ubistva Nilovića, ali je Apelacioni sud odbacio ovaj deo optužnice, pa je odgovarao samo za nedozvoljeno nošenje oružja. Pravosnažno je za to delo osuđen na četiri godine i osam meseci zatvora.

Miljanović je, navodi Tužilaštvo, 11. maja 2020. u baštu jednog kafića u Braničevskoj ulici u kojem je sa društvom sedeo Nilović, ušao sa silikonskom maskom na licu i automatom u rukama. Na snimcima kamere kafića, koji su nešto kasnije pušteni u javnost, vidi se kako mladić protrčava kroz baštu lokala i okreće glavu, kao da nekoga traži.

Pošto su se gosti razbežali, on odlazi pored šanka prema toaletu, ali se zatim okreće i izlazi na ulicu. Tokom istrage, Nilović je tvrdio da on nije bio meta i da je po inerciji bežao, jer je, kao i ostali, video naoružanog čoveka. Tvrdio je da ga ne poznaje.

Prema novoj istrazi TOK, Vušović je nabavio oružje, municiju, kao i silikonsku masku, kako bi se sakrio identitet napadača. Nekoliko pripadnika grupe, koji su dobili Nilovićeve fotografije, imalo je, tvrdi se, zadatak da obilazi lokale u koje dolazi Nilović, da iznajme stan na Vračaru za Miljanovića, a kupljena mu je garderoba za izvršenje krivičnog dela. Miljanoviću je rečeno, navodi se u naredbi, da najpre treba da ubije Nilovića, a zatim, ako treba, i one koji su sa njim u društvu.

Marko Drakula, Foto privatna arhiva

Lazar Vukićević, Foto MUP

"Vračarcima" se, prema naredbi, na teret stavlja i pokušaj ubistva Lazara Vukićevića 7. oktobra 2019. Ovaj mladić je, nešto kasnije, prema optužnici TOK, namamljen i ubijen u kući u Ritopeku, a za taj zločin trenutno se sudi pripadnicima grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Vukićević je trebalo da bude ubijen u eksploziji automobila, a sve su, navodno, organizovali Vušović i Luka Cerović. Tužilaštvo tvrdi da su osumnjičeni Nikola Filipović i Marko Drakula došli do ulice na Vračaru gde je živeo Vukićević, da bi zatim Drakula pod njegov "porše" postavio eksploziv. Kad je ovaj došao do svog vozila, Drakula je, dalje piše u naredbi, aktivirao napravu. Automobil je bio dosta oštećen, ali je Vukićević ostao nepovređen.

DRAKULI JUČE ODLOŽENO SUĐENjE

MARKU Drakuli juče je u Višem sudu u Beogradu trebalo da počne suđenje upravo za pokušaj ubistva Lazara Vukićevića, jer je osumnjičen da je pod njegov "porše" postavio i aktivirao eksplozivnu napravu, ali je prekinuto. Sudija nije braniocu dozvolila da se konsultuje sa okrivljenim, pa je on zatražio njeno izuzeće. Tako se suđenje odlaže dok predsednik Višeg suda ne odluči o tom zahtevu. Inače, neuobičajeno je da se za isto krivično delo Drakuli već sudi u Višem sudu, dok u TOK-u za to delo traje istraga. TOK i Specijalni sud bi u takvim slučajevima trebalo da imaju prioritet kao više pravosudne instance, pa se možda može očekivati da se Drakuli u Višem sudu i obustavi postupak, dok se ne vidi da li će ga TOK optužiti.

ODAVALI TAJNE VELjINOJ GRUPI?

PO nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal uz saradnju sa Službom unutrašnje kontrole MUP juče su uhapšeni policijski službenici A. P. i N. V. iz Beograda zbog sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i zloupotrebe službenog položaja. Prema navodima krivične prijave, sumnja se da su od juna do oktobra 2020. godine u više navrata neovlašćeno pripadnicima organizovane kriminalne grupe čiji su organizatori Veljko Belivuk i Marko Miljković odavali poverljive podatke iz elektronskog sistema MUP.

Osumnjičenima je određeno policijsko zadržavanje i oni će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni u TOK na saslušanje. Kako "Novosti" saznaju, jedan od uhapšenih je Aleksandar P., koji je bio suspendovan posle ubistva Bojana Mirkovića u beogradskom naselju Belvil.

On je, inače, Mirkovićev kum, sa kojim je tog dana, sat pre zločina, bio u teretani i na piću na Vračaru. Jedno vreme je radio u PS Palilula, a potom je prebačen u PS Zvezdara. Njegov, sada privedeni kolega N. V. je iz PS Vračar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŽENA ZAVRŠILA NA OPERACIJI I TRANSPLANTACIJI KOŽE: Saslušani kozmetičar i lekar opšte prakse, osumnjičeni za pogrešno lečenje