KAČAREVIĆ "TIPOVAO" ŠARCA ZA 6.000 EVRA? „Novosti“ otkrivaju šta piše u naredbi Tužilaštva - Detalji ubistava u režiji bande sa Vračara

Z. USKOKOVIĆ - N. BIJELIĆ

15. 11. 2022. u 08:05

REŠENjEM sudije za prethodni postupak Specijalnog suda određen je pritvor za 32 pripadnika organizovane kriminalne grupe, takozvanih "vračaraca", među kojima je i njih 16 u bekstvu.

КАЧАРЕВИЋ ТИПОВАО ШАРЦА ЗА 6.000 ЕВРА? „Новости“ откривају шта пише у наредби Тужилаштва - Детаљи убистава у режији банде са Врачара

Uviđaj u garaži TC "Ušće" , Foto Z. Jovanović

Sud je za njima naložio i raspisivanje međunarodne poternice. Šestorica osumnjičenih, čija imena su se takođe našla u naredbi o sprovođenju i proširenju istrage Tužilaštva za organizovani kriminal, već se nalaze u pritvorima i zatvorima, kako u Srbiji, tako i u Evropi.

Kako je juče saopšteno iz suda, pritvor im je određen zbog opasnosti od bekstva, da ne bi boravkom na slobodi uticali na svedoke i saučesnike, odnosno usled postojanja okolnosti koje ukazuju da će uništiti, sakriti, izmeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove krivičnog dela. Iza rešetaka će ostati i da ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovili krivično delo i jer je za krivično delo koje im se stavlja na teret propisana kazna zatvora veća od 10 godina, a način izvršenja i težina posledica krivičnog dela doveli su do uznemirenja javnosti.

Prema tvrdnjama tužilaštva, kao organizatori grupe označeni su Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, i Uroš Piperski. Oni su, kako saznajemo, sa Dariom Đorđevićem Deksterom, Lukom Cerovićem i još trojicom osumnjičenih organizovali prodaju narkotika, oružja, planirali ubistva, pronalazili neposredne izvršioce, finansirali pripadnike grupe, angažovali osobe koje su imale zaduženje da skrivaju i uništavaju tragove krivičnih dela.

Foto: V. N.

Foto: Arhiva MUP

Svaki pripadnik grupe je, prema naredbi o sprovođenju i proširenju istrage u koju su "Novosti" imale uvid, imao tačno određeni zadatak. Tako su, tvrdi se, osumnjičeni Ivan Biletić i Vojin Stupar, koji su u bekstvu, imali zadatak da Kraljevčanina Lazara Ilića, koji je označen kao osoba koja je pucala u Aleksandra Šarca, prebace u Crnu Goru i tamo ga skrivaju. Ilić je uhapšen u Budvi, januara prošle godine zbog sumnje da se tamo spremao da likvidira Marka Ljubišu, zvanog Kan, koji je navodno blizak "škaljarcima". Ilić se trenutno nalazi u pritvoru u Crnoj Gori. Inače, na Šarca je pucano 17. oktobra 2020. u garaži Tržnog centra "Ušće". Od zadobijenih povreda preminuo je devet dana kasnije.

Prema tvrdnjama tužilaštva, osumnjičeni Nikola Kačarević imao je zadatak da Šarca, sa kojim je bio u prijateljskim odnosima, namami na mesto gde će biti ubijen. On je, kako se sumnja, radio po Vušovićevim nalozima i otkrivao mu informacije o kretanju Šarca, njegovim navikama i mestima koje posećuje. Dogovarao je sastanke sa njim, a zatim Vušovića obaveštavao šta je ovaj od garderobe imao na sebi.

To isto, sumnja se, uradio je i na dan kad je pucano na Šarca, koga je namamio na sastanak u TC "Ušće". Za ovaj zadatak, kako se sumnja, Kačareviću je isplaćeno 6.000 evra.

Posle više od dve i po godine otkako je prijavljen nestanak Aleksandra Halabrina (26), 20. marta 2020, a čije je beživotno telo pronađeno dva meseca kasnije u vikend-naselju Vis u mestu Parcani, nedaleko od Sopota, pokrenuta je istraga vezana za njegov nestanak i ubistvo. Telo ovog mladića, koji je, prema nekim saznanjima, bio povezan sa Lazarom Vukićevićem, jednom od žrtvi klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, pronašli su psi u improvizovanoj rupi na napuštenoj parceli.

Aleksandar Šarac, Foto Privatna arhiva

Nikola Kačarević , Foto ATA Images

Tužilaštvo za organizovani kriminal u svojoj naredbi navodi da je Halabrin ubijen u jednom stanu u Beogradu, ali se i dalje ne zna njegova lokacija. Odluka da bude likvidiran "na podmukao način i iz bezobzirne osvete doneta je nakon pouzdanih saznanja da Halabrin planira da ubije Uroša Piperskog i Darija Đorđevića". Prema tužilačkoj naredbi, nekoliko osumnjičenih imalo je zadatak da locira i prati Halabrina, iznajmi stan, a zatim da ga osumnjičeni Vladimir Kovačević, koji je, kako se tvrdi, bio blizak sa njim, namami i odveze do stana, gde je i ubijen.

Telo Aleksandra Halabrina nađeno kod Sopota, Foto Z. Uskoković/privatna arhiva

Na podmukao način i iz bezobzirne osvete je, kako se dalje navodi, ubijen i ugostitelj Dragan Ristić zvani Čađo (61), 10. septembra 2020. godine u Ulici proleterskih brigada kod broja 37 u naselju Kaluđerica. Ovo ubistvo je, prema TOK, Dario Đorđević finansirao sa 60.000 evra, on je nabavio i oružje. Kao neposredni izvršilac označen je Vuk Ursulov, protiv koga je zbog ovog krivičnog dela podignuta optužnica u Višem tužilaštvu u Beogradu i po kojoj se trenutno vodi glavni pretres pred Višim sudom. Njega je, navodi se, angažovao Nikola Vušović, a još nekoliko osumnjičenih imalo je zadatak da skriva oružje, nabavi vozilo za izvršenje krivičnog dela, kao i da ga kasnije zapali.

- Ursulov je čekao u vozilu "folksvagen pasat" da naiđe Ristić, pa kada je ovaj svojim autom "audi A3" izašao iz dvorišta i krenuo ka Smederevskom putu, prednjim delom svog vozila udario je u zadnji deo Ristićevog, inscenirajući tako saobraćajni udes - piše u naredbi. - Kada je Ristić izašao iz vozila, Ursulov je iz pištolja sa prigušivačem u njega ispalio osam projektila. Od zadobijenih povreda, Ristić je preminuo na licu mesta.

Dragan Ristić usmrćen u Kaluđerici, Foto Z. Jovanović/privatna arhiva

PREPISKA SA DIVLjANOVIĆEM

DEVET meseci pre Čađinog ubistva, 29. decembra 2019. godine, kako tvrdi TOK, "vračarci" su u Kursulinoj ulici pokušali da ubiju Samira Divljanovića, i to iz koristoljublja i drugih niskih pobuda na podmukao način. Na njega je, navodi se u naredbi, pucao osumnjičeni Aleksandar Milošević, ali mu je tom prilikom naneo laku telesnu povredu na levoj strani grudnog koša. Divljanović je namamljen tako što je sa njim organizovan sastanak oko kupoprodaje kokaina. Nakon što je pucano na njega, jedan od organizatora grupe je, kako bi prikrio tragove, odnosno dopisivanje sa Divljanovićem, daljinskim putem uništio aplikaciju "Skaj" na njegovom telefonu, kako ne bi postojala njihova prepiska.

Hapšenje članova grupe, Foto Printsrin MUP

DVOJICA ŽELE STATUS SVEDOKA?

Tužilaštvu za organizovani kriminal, kako su preneli pojedini mediji, dvojica pripadnika uhapšenog klana Nikole Vušovića, poznatog kao Džoni sa Vračara, navodno su ponudila saradnju, ali zasad nije prihvaćen nijedan takav zahtev. Oni su, navodno, ponudili da otkriju detalje o kriminalnim delima organizovane kriminalne grupe "vračarci" u zamenu za blažu kaznu.

KODNA IMENA

PRIPADNICI grupe su, prema tvrdnjama tužilaštva, komunicirali i preko kriptovanih telefona sa instaliranom aplikacijom "Skaj". Svaki od njih imao je kodna imena, odnosno nadimke. Tako je Nikola Vušović, navodi se u naredbi, bio Diablo, Pirana i Valhala, Uroš Piperski se krio iza nadimaka Lebron Džejms, Bubatronac, Džejms, Francuz 1111. Lazar Ilić je bio Anonimus, Nedeljko Todorović SSS, Dario Đorđević se odazivao na Međedina, Spomenko Gostić, Milan Tepić i Kalimero, Nikola Kačarević na Sosa, a Marko Drakula na Cepeš.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili