KROZ LOZNICU PROLAZI DROGA ZA EU: Kokain stiže iz Zvornika, najviše ga je vikendom, dileri pare peru nekretninama?

v. miTRIĆ

21. 08. 2022. u 07:39

BROJNI građani Loznice i okoline nezadovoljni su što se u poslednje vreme odvija ekspanzija tržišta narkotika, praktično pred njihovim očima.

КРОЗ ЛОЗНИЦУ ПРОЛАЗИ ДРОГА ЗА ЕУ:  Кокаин стиже из Зворника, највише га је викендом, дилери паре перу некретнинама?

Foto: V.M.

Najraspostranjeniji u ovom kraju je koakin, čija se cena kreće od 50 do 100 evra, a ona zavisi od toga da li dileri prodaju iz prve, druge ili treće "ruke", da li je u pitanju stara mušterija, kao i da li plaća odmah ili "na crtu".

Kao i u svakoj drugoj trgovini, redovne "mušterije" mogu da računaju na popust, saznaju "Novosti" od dobrih poznavalaca ovdašnje situacije sa narkoticima. Prema njihovim saznanjima, kroz loznički kraj prolaze veliki transporti marihuane iz BiH, koji se upućuje dalje, u zemlje, Evropske unije.

- Do pre tri-četiri meseca kokain je u Loznicu stizao iz Beograda i Novog Sada, a od tada iz BiH, precizno rečeno iz Zvornika u RS, udaljenog jedva 25 kilometara - kažu naši upućeni sagovornici. - Kokain se masovno rastura vikendom, a dileri, pre svega zbog cene i dalje prodaje, "love" decu bogatih biznismena, ali i same poslovne ljude koji vole da se "opuste" uz pomoć opijata.

Mnogi od njih se upuštaju u to bez obzira na sve rizike po zdravlje, život, porodicu, posao, sredinu. Lokalni dileri svoj nečasni posao uspešno obavljaju, ubeđeni da nisu velike šanse da "padnu" u ruke zakona.  Policija koja se bavi borbom protiv narkotika ima apsolutnu pomoć, podršku i sve što je potrebno od tužilaštava, pre svega Višeg tužilaštva u Šapcu. Zato se, s razlogom, očekuje veća efikasnost u toj borbi.

"CURENjE" I KRTICE U POLICIJI

POLICIJA je davno, u vreme bivšeg rukovodstva PS u Loznici, indirektno priznala da ima "krtice" u svojim redovima. Tako su čoveka koji je u autobusu iz Beograda nosio pola kilograma heroina morali da sačekaju lično tadašnji načelnik policije, komandir i šef Odseka za kriminal. Jedan od te trojice starešina je isteran iz policije i optužen za niz krivičnih dela...

Dosadašnji rezultati su, po mnogim mišljenjima, previše skromni, a novo rukovodstvo ovdašnje policije je zateklo mnogo toga lošeg što treba ispraviti. Mnogi Lozničani su uvereni da je ranije bilo dosta lažnih boraca protiv narkomanije i da su se neki zapravo u tom periodu i obogatili i da bi trebalo preispitati njihovo delovanje.

Poznavaoci prilika kažu da je ovim krajem vedrio i oblačio deo ekipe Veljka Belivuka, a da pojedinci iz te grupe koji nisu dospeli iza rešetaka, i dalje "valjaju" drogu Lozničanima. u međuvremenu, u "biznis" su se vratili i oni koji u njihovo vreme nisu smeli da se pojavljuju. Čak i pre poskupljenja građevinskog materijala u Loznici je zabeleženo povećanje cena nekretnina, kvadratni metar je došao do hiljadu evra, a to se delimično dovodi u vezu sa prodajom i visokom cenom kokaina. Osim dugogodišnjih građevinara, u posao sa stanovima "uskočili" su i ljudi iz kriminalnog miljea, jer je na taj način mogu da "operu" novac od droge i deo poslovanja uvedu u legalne okvire.

Naši upućeni sagovornici kažu da se dobro znaju kafići i diskoteke, od kojih su neki u centru grada, u kojima se lako dolazi do droge. Prodaja je naročito aktivna u dane vikenda. U poslednje vreme policijske kontrole su sve češće. Dileri su sada na još većem oprezu, jer povremeno stižu i policijske ekipe iz Beograda, a kod tih kontrola ne mogu da računaju da će na vreme biti upozoreni, kao što je bio slučaj sa akcijama lokalnih čuvara reda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere