ZVICER SVIMA ŠEF: Crnogorsko tužilaštvo rasvetljava uloge navodnih vođa "Kavčana"

E. H.

11. 08. 2022. u 09:52

PREMA najnovijim operativnim saznanjima crnogorske policije i tamošnjeg Specijalnog državnog tužilaštva, Slobodan Kašćelan iz Kotora, za kojeg se doskora mislilo da je vođa "kavačkog klana", navodno je samo visokopozicionirani član pomenute grupe na čijem čelu je u stvari - Radoje Zvicer.

ЗВИЦЕР СВИМА ШЕФ: Црногорско тужилаштво расветљава улоге наводних вођа Кавчана

društvene mreže

On je, navodno, kao i ostali članovi grupe, izvršavao zadatke koje bi mu poverio Zvicer, ali samo one "specijalne". U spisima protiv "kavčana", kojima prema pisanju podgoričkih medija, ali i tvrdnjama tužilaštva, pripada i Petar Lazović, službenik Agencije za nacionalnu bezbednost, detaljno je opisano ko je i kakvu ulogu u grupi imao.

Tako je Kašćelan, navodno, tvrde crnogorski mediji, postao član takozvanog kavačkog klana u drugoj polovini 2020. godine, kada je ova grupa već uveliko "radila" s drogom, ali se i sumnjičila za druga teška krivična dela, kako u Crnoj Gori, tako i u Evropi, Južnoj Americi, Africi, Aziji i Australiji.

- Kašćelan se sumnjiči da je između druge polovine februara i početkom marta 2021, preko telefona sa zaštićenom aplikacijom "Skaj" sa šifre 1ANELM, razgovarao sa Zvicerom postupajući kao deo mreže preprodavaca i posrednika u prodaji droge koju je organizovao ovaj drugi - piše navodno u spisima Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, u koje su podgorički mediji imali uvida.

Foto: Privatna arhiva

Tako se tvrdi i da je, tokom telefonskog razgovora, Kašćelan od Zvicera navodno dobio uputstvo da, za potrebe organizacije, obavlja kupoprodaju, dogovara cenu i mesto primopredaje kokaina, kao i da su to delo činili kao saizvršioci.

Crnogorski istražni organi sve čine da na osnovu komunikacije koju su pripadnici tog klana imali putem kriptovane telefonske aplikacije u potpunosti rasvetle i sistem njihovog delovanja. Od kolega iz Evropske unije dobili su više od milion poruka, koje su oni razmenjivali putem "Skaja". Među njima bilo je, navodno, i policajaca, čak i visoko rangiranih u službi. Šifrovana komunikaciona mreža, koju je koristilo skoro 170.000 telefona, otrivena je, a potom vrlo brzo i ugašena početkom 2021. godine, za šta je najzaslužnija belgijska policija koja je tokom dvogodišnje istrage presrela milijardu njihovih poruka.

Policija pretresa Zvicerovu kuću u naselju Kavač u Kotoru, Foto arhiva Novosti

HAPŠENjE

PO nalogu SDT, sredinom jula, uhapšen je službenik ANB Petar Lazović, koji se sumnjiči da je počinio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije. Istovremeno je izdat nalog za hapšenje Ljuba Milovića, službenika Uprave policije, koji se tereti za isto delo kao i Lazović.

Evropol je Lazovića i Milovića označio kao članove "kavačkog klana", a portal "Libertas pres" objavio je nedavno transkripte koji dokazuju da su njih dvojica umešana u šverc velikih količina kokaina iz Južne Amerike u Evropsku uniju i Australiju, kao i šverc oružja i cigareta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja