DROGA I U GAĆAMA! "Novosti" na graničnom prelazu Gradina gde i carinici budu zapanjeni

Vitomir Ćirić

07. 08. 2022. u 07:50

DEŽURNI carinici i policajci na velikom i, ove godine, vrlo frekventnom graničnom prelazu Gradina, često ostaju zapanjeni maštovitošću krijumčara razne robe. Švercuje se sve: od opijata, nakita, deviza, do retkih životinjskih vrsta i starih kovanica, odnosno novčića.

ДРОГА И У ГАЋАМА! Новости на граничном прелазу Градина где и цариници буду запањени

Foto: V. Ćirić

Za veće količine švercovane robe, obično se koriste šleperi i autobusi, dok se vredna roba manjih gabarita sakriva u automobilima, ličnom prtljagu, donjem vešu, pa čak i u telesnim šupljinama, odnosno genitalijama.

- Velike količine opijata nalazili smo u kamionima sa stočnom hranom, keramikom, ili u rolnama linoleuma gde je bilo skriveno i više od 1.000 kilograma marihuane. Otkrivali smo i opijate koji su bili maskirani džakovima stočne hrane ili u duplim stranicama drumskih krstarica - priča nam jedan od carinika koji je na ovom prelazu proveo više godina.

Bilo je i primera specijalno napravljenih bunkera oko rezervoara, kod blatobrana, oko hladnjaka, ispod kontrolne table ili u vratima. Kada je reč o manjim količinama droge, bilo je pokušaja krijumčarenja u filterima za vazduh kod automobila, u rezervnim točkovima, u gumama na automobilu, ispod tapacirunga, u fabričkim šupljinama, u krovovima i na drugim "podesnim" mestima automobila.

Prema njegovim rečima, kod velikih tovara obično pomažu veliki skeneri koji snimaju unutrašnjost vozila, a kod manjih policijski psi i, pre svega, iskustvo onoga ko kontroliše vozilo ili putnika. Tokom letnjih meseci, kada se ovde za tili čas formiraju velike kolone koje se često protežu kilometrima, pregledi se ubrzavaju, ali se po metodi procene rizika, i razmene informacija sa kolegama iz drugih zemalja, svaki sumnjivi putnik ili vozilo obavezno detaljnije kontrolišu.

U mnogim slučajevima, kada je reč o sitnijem švercu, krijumčari pokazuju vrhunsku domišljatost i ne prezaju ni od čega u nameri da preko granice prebace zabranjenu robu ili novac koji moraju da prijave.

- U nekim slučajevima i sami smo bili iznenađeni na šta su sve ljudi spremni kada se odluče da šverciju sitnije količine opijata ili robe. Otkrivali smo drogu po brushalterima, u donjem vešu, u čarapama, pampers pelenama, pa čak i u "neosunčanim delovima" ljudske anatomije - svedoči ovaj carinik.

Putnički koferi sa duplim dnom su gotovo prevaziđena stvar, razne pregrade po torbama i neseserima takođe. Sitnije količine opijata carinici su nalazili u kesicama čipsa, grickalica, teglama ajvara, raznih pašteta i kremova koji su takođe "fabrički" upakovani i naizgled su neotvarani.

Kada je reč o ljudima, bilo je mnoštvo pokušaja krijumčarenja migranata u kamionskim prikolicama, na šasijama šlepera, u gepecima automobila.

Foto: Novosti

NALAZE RETKE PTICE I ZMIJE

- U KESAMA sa hranom, neseserima ili u džepovima smo više puta otkrivali nakit, razne numizmatičke predmete, dok se u gepecima vozila često švercuju retke vrste ptica ili biljaka - objašnjava iskusni radnik carine. - Jednom prilikom smo otkrili retku vrstu zmija koje su bile u flašama. Sećam se jednog slučaja kad smo otkrili čak 237 papagaja, od kojih se 85 nalazilo na takozvanoj CITES listi zaštićenih ptica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a