DA NE BI OMETALI POSTUPAK UTICANJEM NA SVEDOKE: Određen pritvor osumnjičenim pripadnicima Vojske Srbije i Ministarstva odbrane

Tanjug

27. 06. 2022. u 09:25

SUDIJA za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu doneo je rešenje kojim je odredio pritvor devetorici osumnjičenih za zloupotrebe, od kojih su neki visokorangirani pripadnici Vojske Srbije, odnosno Ministarstva odbrane.

ДА НЕ БИ ОМЕТАЛИ ПОСТУПАК УТИЦАЊЕМ НА СВЕДОКЕ: Одређен притвор осумњиченим припадницима Војске Србије и Министарства одбране

Foto: Tanjug

Sudija je rešenjem od 26. juna odredio pritvor do 30 dana osumnjičenima da ne bi ometali postupak uticanjem na svedoke.

Protiv ovog rešenja okrivljeni i njihovi brainoci imaju pravo žalbe veću Posebnog odeljenja Višeg suda u roku od tri dana, navodi se u saopštenju tog suda.

Osumnjičeni su juče saslušani u Tužilaštvu za organizovani kriminal, nakon čega je tužilac doneo naredbu o sprovođenju istrage u odnosu na 10 osumnjičenih, potvrđeno je u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Naredba je doneta u odnosu na Aleksandra Novkovića, Slobodana Starčevića, Ane Tomić, Jasne Stojanović i Zdenke Kurkić, koji su zaposleni u Ministarstvu odbrane, kao i Željka Radovanovića, Saše Radovanovića, Nenada Baletića i Marka Kocića, koji su odgovorna lica privrednih društava, dok se za D. D. traga.

Osumnjičeni su uhapšeni u subotu po nalogu Tužilašta za organizovani kriminal nakon višemesečnog predistražnog postupka, u saradnji sa VBA, Vojnom policijom, pripadnicima BIA i Ministarstva unutrašnjih poslova, Direkcije policije - Službe za borbu protiv organizovanog kriminala.

Oni se terete da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica.

Osumnjičeni su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe, na čijem je čelu organizator Novaković, zaposlen u Ministarstvu odbrane, iskorišćavanjem svojih službenih položaja i ovlašćenja radi sticanja imovinske koristi za sebe i druga lica, a na štetu budžeta Republike Srbije, zaključivali veći broj ugovora koji su se odnosili na različita investiciona ulaganja za potrebe Ministarstva odbrane, odnosno Vojske Srbije.

Pripadnici ove grupe su i četiri zaposlena u Ministarstvu odbrane, kao i pet odgovornih lica privrednih društava.

Osumnjičeni su radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi u višemilionskom iznosu, protivno svim pravilima procedure Zakona o javnim nabavkama, u ugovore koji se odnose na investiciono održavanje i ulaganja u objekte za potrebe komandi, jedinica i ustanova Ministarstva odbrane unosili neistinite podatke, odnosno cene izvedenih radova koje su bile znatno veće od stvarnih, tržišnih.

BONUS VIDEO: 

DESETORO POVREĐENO, POGINULA JEDNA OSOBA: Teška saobraćajna nesreća na putu Aleksinac - Sokobanja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)