GENERAL MALEŠIĆ OGREZAO U KORPUCIJI? Šta sve Tužilaštvo stavlja na teret uhapšenim policajcima

E. H.

05. 04. 2022. u 21:31

NAČELNIK Policijske uprave Novi Sad, general Slobodan Malešić, uhapšen je po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, zbog sumnje da je organizator kriminalne grupe, koja je, kako se tvrdi, formirana sredinom 2018. godine radi vršenja više krivičnih dela s koruptivnim elementima.

ГЕНЕРАЛ МАЛЕШИЋ ОГРЕЗАО У КОРПУЦИЈИ? Шта све Тужилаштво ставља на терет ухапшеним полицајцима

Foto Moj Novi Sad

Po nalogu TOK, a nakon višemesečnog predistražnog postupka, pripadnici MUP, Direkcije policije - Sektor unutrašnje kontrole, lisice na ruke stavili su i Ljubomiru Stanišiću, policijskom službeniku PU u Prijepolju, Draganu Kovačeviću, policijskom službeniku UKP Odeljenje za borbu protiv korupcije i Dženanu Kujoviću, privatnom preduzetniku i vlasniku više privrednih društava iz Prijepolja. Svoj četvorici na teret se stavlja udruživanje radi vršenja krivičnih dela, trgovina uticajem i zloupotreba službenog položaja.

- Osumnjičeni Malešić se tereti da je organizator kriminalne grupe i da je koristeći svoj službeni i društveni položaj posredovao da se ne izvrše službene radnje koje bi se morale izvršiti - navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Naime, kako se tvrdi, Malešić je od Kujovića zahtevao i dobijao novac i druga sredstva, kako bi osumnjičenim pripadnicima MUP, koji su postupali po njegovim naređenjima, usmeno izdavao naloge da ne izvršavaju službene radnje koje bi morali izvršavati. To se, prema stavu TOK, odnosilo na otkrivanje i prikupljanje dokaza radi podnošenja krivične prijave protiv Kujovića i odgovornih lica u njegovim privrednim društvima zbog nezakonitog poslovanja, a sve sa ciljem sticanja finansijske koristi sebi i pripadnicima grupe.

- Stanišić i Kovačević su imali zadatak da pružaju zaštitu osumnjičenom Kujoviću i članovima njegove porodice od krivičnog gonjenja i pružaju savete o postupanju pred nadležnim organima po podnetim krivičnim prijavama - piše u saopštenju.

- Stanišić je pomagao Kujovićevom rođaku, da izbegne pritvor za krivično delo nasilje u porodici. Takođe, Malešić je uticao na policijske službenike da napuste mesto saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovalo vozilo MUP u kome se prevozio osumnjičeni Malešić, a između ostalog i da se ukloni napomena iz jedinstvenog informacionog sistema MUP, koja se odnosi na obaveznu kontrolu osumnjičenog Kujovića i njegovog vozila.

Na čelo, PU Novi Sad, Malešić je postavljen septembra 2020. godine, nakon što je smenjen Milorad Šušnjić, protiv kojeg se trenutno vodi postupak, kojim je obuhvaćena i Dijana Hrkalović, nekadašnja državna sekretarka MUP. Malešić je na poziciju šefa novosadske policije došao s mesta zamenika direktora policije Vladimira Rebića. Tada je bio zadužen za upravljanje posebnim jedinicama.

Rođen je 29. jula 1976. godine u Prijepolju, a u MUP Srbije radi od 1995. U Upravi saobraćajne policije je proveo osam godina, gde je dogurao do zamenika načelnika. Kad je 2014. za direktora policije imenovan Vladimir Rebić, Malešić je postavljen za načelnika Uprave saobraćajne policije. U martu 2016. postavljen je za načelnika PU Kragujevac gde se zadržao do polovine septembra. Potom je postavljen za Rebićevog pomoćnika. Malešić je unapređen u čin generala policije u junu 2019. godine.

MITO ZA SPLAV I STANOVE?

Prema onome što navodi Tužilaštvo, Malešić je, navodno za sve urađeno dobio novac i druga materijalna dobra za izgradnju i opremanje splava na reci Savi, opremanje stambenih objekata, uređenje porodičnog imanja kao i novac na ime navodne stipendije za njegovog sina. Stanišić je, navodno, dobio novac za uređenje stana.

NEGIRAO KRIVICU, TRAŽI POLIGRAF

PREMA rečima Malešićevog branioca, advokata Veljka Delibašića, njegov klijent je na saslušanju u tužilaštvu negirao dela koja mu se stavljaju na teret.

- Izneo je dokaze u svoju korist i tužilaštvu je ponudio da ide na poligrafsko ispitivanje. Ovde je definitivno reč o lažnoj krivičnoj prijavi - kazao je za "Novosti" advokat Delibašić.

Nakon saslušanja, tužilaštvo je sudu predložilo da se Malešiću i ostalim osumnjičenima odredi pritvor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna