DEVIZE, ZLATO, TABLETE, CIGARETE: Prošle godine oduzeo preko 1,2 miliona evra od krijumčara sa Gradine

V. ĆIRIĆ

23. 02. 2022. u 11:46

PREKRŠAJNI sud u Pirotu, koji pokriva područje okruga, ali i granični prelaz Gradina, tokom prošle godine oduzeo je preko 1,2 miliona evra i 163.000 švedskih kruna od krijumčara koji su švercovali devize.

ДЕВИЗЕ, ЗЛАТО, ТАБЛЕТЕ, ЦИГАРЕТЕ: Прошле године одузео преко 1,2 милиона евра од кријумчара са Градине

Foto: V. Ćirić

Uz to, u takozvanim carinskim prekršajima zaplenjena je roba vredna oko 32 miliona dinara. Nakon prodaje, ta suma će se sliti u kasu republičkog budžeta.

Prema rečima Milka Stankova, predsednika suda koji i sam saslušava one koji se ogreše o zakon, pomenuta količina deviza oduzeta je od građana zapadnoevropskih država uglavnom poreklom iz Turske. Neprijavljeni novac zaplenjen je u nekoliko desetina kontrola, a krije se svuda i na svakom mestu: od fabričkih šupljina automobila, u konzervama, sokovima, u duplim stranicama kofera, do donjeg veša i čarapa. Ukoliko krijumčar dokaže da je reč o legalno zarađenom novcu, što se postiže bankarskim papirima, deo novca ide na kaznu, a drugi deo mu se vraća. U suprotnom kompletna suma se oduzima i ide u republičku kasu.

Foto: V. Ćirić

U ovdašnjem Prekršajom sudu procesuirani su i krijumčari zlatnog nakita. U nekoliko navrata oduzeto je preko 2,25 kilograma lančića, prstenja, minđuša,narukvica, ali i jedan automobil kojim je krijumčaren nakit. Automobil je procenjen na oko pola miliona dinara, a nakit se uglavnom krijumčari turističkim autobusima.

- Među oduzetom robom su cigarete, naočare, stomatološka oprema, testere, garderoba, tablete, injekcije, parfemi, odeća, obuća, kaiši, novčanici, pa čak i delovi nameštaja. Krijumčare je uglavnom naši građani na povratku iz Turske i Bugarske. Oduzeta roba ide u carinski magacin, a zatim se prodaje. U svim prekršajima oduzeta je roba vredna oko 32 miliona dinara - kaže predsednik suda Milko Stankov.

Foto: V. Ćirić

Oni koji se ogreše o saobraćajna pravila i propise takođe završavaju u Prekršajnom sudu. Ne računajući standardne prekršaje, koji se plaćaju na licu mesta, u protekloj godini bilo je i 104 predmeta na one koji se odnose na vožnju atomobila bez vozačke dozovole! Rešeno je 77 ovih predmeta, odnosno vinovnici su sankcionisani. Četvorotočkašima je upravljalo čak i 7 maloletnika.

U poslednje vreme, nažalost, sve je više vozača koji se za volanim nađu pijani ili pod dejstvom droga. Pod uticajem raznih opijata bilo je 35 Piroćanaca i žitelja okolnih mesta, dok je čak 130 vozača bilo pijano i učestvovalo u saobraćaju.

Inače, sudije u ovom sudu, do septembra prošle godine, bile su bukvalno zatrpane predmetima koji se odnose na migrante. Bilo je preko 200 slučajeva maloletnih migranata koji su kažnjavani opomenama. Svi su završili u prihvatnim centrima, ali ih je posednjih meseci sve manje migranata uopšte, pa i maloletnika.

BONUS VIDEO:

VELIKA AKCIJA U RS: Uhapšeno 19 osoba, zaplenjeno 400 kilograma droge

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije