OPSEŽNA ISTRAGA O SLUČAJU "JOVANJICA": Hrkalović, Milenković i Mitić odbili da budu ispitani na poligrafu (FOTO)

Ekipa "Novosti"

17. 10. 2021. u 19:15

BIVŠA državna sekretarka u MUP Dijana Hrkalović, koja je u petak uveče, nakon što joj je određen pritvor odlukom suda, sprovedena u Okružni zatvor u Beogradu, provešće narednih 14 dana - u karantinu, u izolaciji i posebnoj ćeliji.

ОПСЕЖНА ИСТРАГА О СЛУЧАЈУ ЈОВАЊИЦА: Хркаловић, Миленковић и Митић одбили да буду испитани на полиграфу (ФОТО)

Foto I. Marinković

U pitanju je uobičajena procedura koja se primenjuje na sve pritvorenike zbog epidemije korone, a to podrazumeva da u ovom periodu neće moći da prima posete.

Specijalni sud odredio je Hrkalovićevoj pritvor do najviše 30 dana, da ne bi uticala na svedoke, a sumnjiči se za krivično delo trgovina uticajem, za koje je zaprećena zatvorska kazna od jedne do osam godina zatvora. Pritvor joj je odredio sudija za prethodni postupak, na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal, a na ovo rešenje ona i njeni branioci imaju pravo da ulože žalbu krivičnom vanpretresnom veću suda.

Foto V. Danilov

Centralni zatvor


Posle pretresa i privođenja u petak uveče, juče je sve bilo uobičajeno ispred luksuzne zgrade na Voždovcu gde je živela Dijana Hrkalović. Policije nije bilo, a kako smo nezvanično saznali, tokom pretresa stana bivše državne sekretarke MUP, u sefu je pronađeno 50.000 evra što je, kako se pretpostavlja, samo manji deo sume koji poseduje.
Reporteri "Novosti" naišli su juče na zatvorena vrata stana na šestom spratu zgrade u Vojvode Stepe, a nekoliko komšija koje smo susreli nisu previše bili raspoloženi za razgovor. Jedino su potvrdili da nikakvih problema sa njom, kao stanarkom, nisu imali. Sličnu priču ispričali su i radnici restorana koji se nalazi u prizemlju zgrade, gde je Hrkalovićeva ponekad navraćala.

ANGAŽOVALA DUMANOVIĆEVE ADVOKATE

INTERESANTNO je da je Dijana Hrkalović kao svoje branioce angažovala advokate iz kancelarije Seada Spahovića. Oni, inače, zastupaju i bivšeg pripadnika policije Milana Dumanovića, koji je tužio MUP Srbije, ali i Hrkalovićevu, zbog toga što su ga, kako tvrdi, nezakonito poslali u Potočare, kada je napadnut predsednik Srbije. U ovom trenutku bivša državna sekretarka MUP i Dumanović, sada, imaju istog advokata, odnosno njhove interese zastupa isti čovek.


Inače, kako "Novosti" saznaju, u toku je opsežna istraga Sektora unutrašnje kontrole MUP Srbije o slučaju "Jovanjica" i nelegalnog prisluškivanja predsednika Aleksandra Vučića.

Ispitani su nekadašnja sekretarka Uprave kriminalističke policije (UKP) Dijana Hrkalović, načelnik Odeljenja za narkotike beogradske policije Slobodan Milenković i inspektor Dušan Mitić.

Oni su pre nedelju dana odbili da budu ispitani na poligrafu, što se u policiji tumači da je pomenuta trojka odranije imala takav dogovor.

Hrkalovićeva je prethodno nekoliko puta pozivana na saslušanje, kako u SUK, tako i u Službu za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), i to zbog povezanosti sa kriminalcima Darkom Elezom i Veljkom Belivukom poznatijim kao Velja Nevolja, ali i nelegalnog prisluškivanja predsednika Srbije i najbližih članova njegove porodice.

O tome je u više navrata ispitivana, kao i o ugrožavanju bezbednosti predsednika Vučića. Svaki put je odbila poligraf.


Proteklih nedelja i meseci SUK je prikupljao podatke o formiranju paralelne strukture u MUP, koja je delovala za vreme bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića. Postoje indicije da je jedna od glavnih karika u tome bila bivša sekretarka UKP, a potom i MUP Dijana Hrkalović, koja je oko sebe organizovala određene pripadnike policije, ali i ljude iz kriminalnih struktura poput Veljka Belivuka i Darka Eleza.

Pored Hrkalovićeve, ovu grupu činili su i zaverenici okupljeni oko kabineta ministra Stefanovića i neki od njegovih najpoverljivijih ljudi, uz obilatu pomoć jedne zapadne obaveštajne službe. Postoje operativni podaci da je nalog svojim potčinjenima iz UKP, posebno Službe za specijalne istražne metode (SSIM), da prisluškuju predsednika i članove njegove porodice, kako bi našli bilo šta što može da ih kompromituje, dala upravo Hrkalovićeva.

Diskove sa komunikacijama dobijala je od Dejana Milenkovića Bagzija, načelnika SSIM. Pravljene su dve kopije, a jedna je navodno odlazila i načelniku UKP Dejanu Kovačeviću. Obojica su bila na vezi sa državnom sekretarkom, kao i Slađana Petrović, u to vreme šefica analitike, kod koje su završavali neki prepisi.


Ista matrica je kasnije upotrebljena i u slučaju "Jovanjica". U igri su opet bili isti akteri koji su pokušavali da u telefonu Predraga Koluvije pronađu kontakt sa predsednikom Vučićem ili njegovim bratom Andrejom.

Foto V. Danilov

 

SVE U MERMERU, FONTANA NA TERASI


NEZVANIČNO se saznaje i da su policajci koji su pretresali stan bili zatečeni popriličnim luksuzom u kojem je živela Hrkalovićeva. Ceo objekat je u mermeru, opremljen skupocenim italijanskim nameštajem, saunom, hidromasažerima, a navodno poseduje i fontanu na terasi. Hrkalovićeva je većinu vremena provodila sa ocem i bratom, a viđana je često u društvu nekoliko momaka.
- Nismo primećivali da je u stan dovodila neke sumnjive ljude, niti se išta neobično moglo čuti iz njega. Sve je delovalo kao da je u najboljem redu, zaista smo se iznenadili za šta je sve terete - rekao nam je jedan od stanara.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

UHAPŠEN DOKTOR I KOZMETIČAR ORDINACIJE BEOMEDIKUS BEOGRAD: Pacijentu lečili stopalo, pa napravili teški deformitet (FOTO)