BUKTI POŽAR U ŠPANIJI: Evakuisano više od 1.500 stanovnika - izdato upozorenje za turiste, noćas će biti kritično (FOTO)

Tanjug

26. 03. 2023. u 20:05

ŠPANSKI vatrogasci se od četvrtka bore sa požarom koji je zahvatio šumu u mestu Viljanueva de Viver kod Kasteljona na istoku zemlje. Evakuisano je više od 1.500 građana.

БУКТИ ПОЖАР У ШПАНИЈИ: Евакуисано више од 1.500 становника - издато упозорење за туристе, ноћас ће бити критично (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP photo

Vremenske prilike ne idu naruku vatrogascima koji se već četvrti dan bore sa šumskim požarom u Viljanuevi de Viver, pošto meteorolozi najavljuju jak vetar i temperaturu do 28 stepeni, prenosi španski javni servis RTVE.

Ministarka pravde i unutrašnjih poslova Španije Gabrijela Bravo je rekla da će danas situacija u oblasti Kasteljona biti kritična zbog jakih naleta zapadnog vetra koji će dostići brzinu i do 50 kilometara na sat, vlažnosti ispod 20 procenata i visokih temperatura.

Vatra je zahvatila 4.000 hektara zbog čega je evakuisano više od 1.500 stanovnika te oblasti i još oko 200 građana u pokrajini Aragon.

Istraga je i dalje u toku, ali se kao uzrok požara ističe ljudski faktor.

"Turiste da se drže dalje od požara"

Zvaničnici su danas pozvali turiste da se drže dalje od požara koji besne u istočnoj Španiji, upozoravajući da se posmatrači izlažu riziku i ometaju napore za gašenje.

Više od 500 vatrogasaca, uz podršku 20 aviona i helikoptera, bore se sa požarom četiri dana nakon što je izbio u blizini sela Viljanueva de Viver u regionu Valensije, saopštile su hitne službe.

Policija je uočila 14 biciklista u blizini požara koji su pokušavali da priđu bliže vatrenoj stihiji, rekla je novinarima regionalna šefica unutrašnjih poslova Valensije Gabrijela Bravo, preneo je Rojters.

Prošle godine u požarima uništeno oko 785.000 hektara šume

U Evropi je prošle godine u požarima uništeno oko 785.000 hektara, više nego duplo od godišnjeg proseka za poslednjih 16 godina, pokazuju podaci Evropske komisije.

Prema zvaničnim podacima, u Španiji su prošle godine 493 požara uništila rekordnih 307.000 hektara zemljišta.

(RTS,Tanjug)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili