"GRAČANICA - SJAJ UMETNOSTI U DOBA KRALJA MILUTINA": Zavirite na izložbu u galeriji SANU (FOTO)

Tanjug

22. 12. 2022. u 18:26

IZLOŽBA"Gračanica: Sjaj umetnosti u doba kralja Milutina", čija je autorka Aleksandra Davidov Temerinski, otvorena je u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti. Izložba, koja se realizuje u organizaciji SANU i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture – Beograd, plod je obeležavanja dva jubileja.

ГРАЧАНИЦА - СЈАЈ УМЕТНОСТИ У ДОБА КРАЉА МИЛУТИНА: Завирите на изложбу у галерији САНУ (ФОТО)

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Nedavno su okončani konzervatorski radovi na celokupnom zidnom slikarstvu  Gračanice (2010–2018), u organizaciji Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture – Beograd, institucije koja je 2022. godine obeležila 75 godina rada.

Takođe, 2021. godine, navršilo se punih sedam vekova od završetka oslikavanja Gračanice i važne epohe srpske srednjovekovne istorije – četiri decenije duge vladavine kralja Milutina (1282–1321), koji je preminuo uskoro po završetku oslikavanja svoje poslednje crkve.

S obzirom na to da je estetske vrednosti arhitekture i slikarstva Gračanice moguće predstaviti samo posredno, najveći deo izloženog materijala čine printovi arhitekture i slikarstva velikih dimenzija uz doprinos novih tehnologija.

Predstavljanje trodimenzionalne arhitekture poseban je izazov, pa će video-animacija  izgradnje jedne od najznačajnijih srednjovekovnih zadužbina omogućiti posetiocima da steknu uvid u proces izgradnje, odnosno u elemente građevine i njenu konstrukciju.

Nešto kasnije dozidana spoljna priprata prikazana je sasvim sumarno, u skladu sa stepenom očuvanosti njenog prvobitnog izgleda i njenim estetskim dometima.

Kada je reč o gračaničkom slikarstvu iz vremena kralja Milutina, iako okolnost da je reč o posrednom predstavljanju može izgledati kao nedostatak, ono se može ispostaviti i kao prednost budući da je publika u prilici da iz neposredne blizine posmatra kompozicije velikih formata, nedavno očišćenog i konzerviranog živopisa, u nekim slučajevima u razmeri 1:1.

Koncept izložbe podrazumevao je predstavljanje živopisa prema prostornim celinama crkve: od priprate, koju je bilo moguće rekonstruisati u izvesnoj meri, do naosa i oltarskog prostora, uz posebno osmišljenu galeriju "portreta".

   
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)