KUĆE I DŽAMIJE ZATRPANE TONAMA PEPELA: Dan posle erupcije najvišeg vulkana na Javi (FOTO)

Tanjug

05. 12. 2022. u 11:24

POBOLjŠANI vremenski uslovi omogućili su danas spasiocima da nastave napore za evakuaciju i potragu za mogućim žrtvama posle erupcije vulkana Semeru na indonežanskom ostrvu Java.

КУЋЕ И ЏАМИЈЕ ЗАТРПАНЕ ТОНАМА ПЕПЕЛА: Дан после ерупције највишег вулкана на Јави (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP

Vulkan Semeru u okrugu Lumajang u provinciji Istočna Java izbacivao je u nedelju gust pepeo na više od 1.500 metara u visinu, sela i obližnji gradovi bili su prekriveni padajućim pepelom, ali nema izveštaja o povređenima ili žrtvama, preneo je AP.

Stotine spasilaca raspoređeno je danas u najteže pogođenim selima Sumbervuluh i Supiturang, gde su kuće i džamije do krova zatrpane tonama vulkanskih ostataka.

Do erupcije vulkana Semeru došlo je u nedelju ujutru po lokalnom vremenu, a evakuisano je blizu 2.000 ljudi iz oblasti oko vulkana. Međutim, mnogi od njih vratili su se danas kako bi sačuvali stoku i pokušali da zaštite svoju imovinu.

Povećana vulkanska aktivnost juče po podne navela je vlasti da pozovu ljude da se drže najmanje osam kilomatara dalje od vulkana, jer se izlivala lava.

Semeru, poznat i kao "Velika planina", najviši je vulkan na Javi sa 3.676 metara visine i jedan je od najaktivnijih. Poslednji put je eruptirao pre tačno godinu dana, kada je poginulo najmanje 50 ljudi. Erupcija je usledila nakon niza zemljotresa na zapadu ostrva Java, koje se nalazi oko 640 kilometara istočno od Džakarte, glavnog grada Indonezije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest