STRAHOVITA SILA PRIRODE: Vulkanska erupcija zatrpala ostrvo, napokon proglašen kraj katastrofe (FOTO)

Tanjug

25. 12. 2021. u 17:05

NAUČNICI su danas proglasili kraj erupcije vulkana Kumbre Vijeha, na španskom ostrvu La Palma, koja je trajala blizu 100 dana.

СТРАХОВИТА СИЛА ПРИРОДЕ: Вулканска ерупција затрпала острво, напокон проглашен крај катастрофе (ФОТО)

Foto: AP Photo/Emilio Morenatti

Nakon što je proradio 19. septembra, vulkan se utišao 13. decembra, ali su vlasti, zabrinute da ne daju lažnu nadu stanovništvu, čekale do Božića da proglase kraj erupcije, preneo je Rojters.

- Ono što želim da kažem danas staje u nekoliko reči: Erupcija je gotova - izjavio je danas regionalni bezbednosni šef Kanarskih ostrva Hulio Perez.

Tokom erupcije, lava je uništila brojne domove, crkve i plantaže banana, koje čine polovinu prihoda ekonomije ovog ostrva.

Iako su brojni objekti uništeni, niko nije poginuo. Stotine kućnih ljubimaca je lutalo ostrvom nakon što su stanovnici evakuisani.

Direktorka Nacionalnog geografskog instituta Marija Hoze Blanko na Kanarskim ostrvima rekla je da sve ukazuje da je vulkan ostao bez energije, ali nije želela da odbaci reaktivaciju.

Oko 7.000 evakuisanih stanovnika, većina se vratila kućama, ali su brojni domovi nenastanjivi zbog pepela koji je naneo štetu.

Većina puteva na La Palmi je blokirano, a do nekih plantaža se može doći samo morem.

Španska vlada je obećala više od 400 miliona pomoći za rekonstrukciju ostrva, ali su se neki građani i firme žalili da sredstva sporo pristižu, dodaje Rojters.

BONUS VIDEO: "VATRENI ĐAVO" U GRČKOJ - Neverovatan snimak požara u Viliji, plamen izleće i leti ka vatrogascima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)