Urbani stil - Istančan šarm

Promo

15. 10. 2020. u 14:54

UKOLIKO sebe prepoznajete kao ljubitelja kosmopolitskog načina življenja ili želite mladalački, moderan i funkcionalan način života, bez obzira na godine, onda je urbani stil uređenja enterijera pravi izbor za vas.

Урбани стил - Истанчан шарм

Foto: Formaideale

NJegove odlike su kombinacija industrijskog i savremenog stila, a specifičnosti, poput sirovog i nedovršenog izgleda, kako zidova, tako i podova, predstavljaju neke od glavnih karakteristika. Urbani stil je „stil potkrovlja“, jer voli izložene plafonske ili krovne grede, čelik, monumentalna umetnička dela izrađena od materijala iz prirode, pa do recikliranih.  S druge strane, kao protivteža hladnom industrijskom stilu su karakteristike savremenog stila, koji donosi dozu opuštenosti u ambijent, mekanim, udobnim nameštajem, toplim bojama i naglašavanjem komfora, što pripada pop kulturi 60-ih godina prošlog veka, a koja ne voli nikakva pravila, već je prepuštena čistom hedonizmu.

Foto: Formaideale

Jedan od dobrih primera industrijskog stila su neobrađeni zidovi od opeke u kombinaciji sa podovima hladnih boja, kao i metalnim delovima nameštaja, sa ležajem koji je ostavlja utisak autentične udobnosti, poput ležaja TOVOLI. U ovakvom ambijentu ogledala sa jednostavnim metalnim okvirima, koja reflektuju svetlost,  a koja su postavljena na kreativan način, detalj su koji umnogome doprinisi balansu između industrijskog i savremenog stila, a baš taj balans je ono što urbani stil i jeste.

Uzimajući u obzir to da su neobrađene površine odlike malo „težeg“ i „mračnijeg“ industrijskog stila, prozračnost i osvetljenost, koja može da dolazi od prirodnih izvora svetlosti, ali i dovoljno implementiranih tipova rasvete na razne načine, doprinose omekšavanju i utopljavanju atmosfere.

Foto: Formaideale

Dekorisanje zidova je izuzetno bitno, pa naši dizajneri predlažu da se u tom konkretnom slučaju opredelimo za ilustracije koje predstavljaju umetničke poglede na velegrade i užurbani gradski život. Trpezarijska stolica PS-802 u beloj boji, kombinovana sa svetlim drvetom unosi kako toplinu, tako i prozračnost u ambijent.

Što se boja u ambijentima urbanog stila tiče, ne postoje principi i pravila u njihovoj upotrebi, pa smo slobodni da biramo da li želimo da ostanemo na neutralnim i hladnim nijansama boja, ili ćemo se opredeliti da utoplimo ambijente dekorativnim detaljima u toplim bojama. Ukrasne kutije, drage uspomene, jastučići radosnih boja, razbacani tako da bude „udobno i toplo“, su, prema rečima naših dizajnera, idealan izbor.

Foto: Formaideale

Boje koje bi se eventualno mogle izdvojiti u urbanom stilu, u sklopu sa već pomenutim elementima poput drveta i terakote su bež, ali i sivi tonovi, pre svega grafit siva, kao u slučaju TV police NOTE NET. U urbani stil se uklapaju i ogledala sa metalnim okvirima, nalik prozorima, a isto tako daju i prozračnost ambijentu.

Ukoliko želimo uspešno da dočaramo odlike ovog stila, tapete su, kako naši dizajneri naglašavaju,  najeftinije i najbrže rešenje za dekorisanje zida i postizanje urbanog efekta. Jedan od najboljih primera je ambijent kreiran oko fotelje BARSELONA, gde dekor betona police MAURO, kao i tapete koje takođe ostavljaju utisak bojenog betona, predstavljaju još jedan primer urbanog stila.

Foto: Formaideale

Urbani stil uređenja enterijera odgovara i većim i manjim prostorima, jedino se komadi nameštaja i dekoracija moraju prilagoditi kvadraturi. Ono što svakako doprinosi izgledu dobrog ambijenta u urbanom stilu je dekorativno bilje, kao odličan saveznik za dekoraciju, ali predstavla i veliki benefit u kreiranju zdravog ambijenta, jer biljke pročišćavaju prostor i neophodne su u urbanim, gradskim, enterijerima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)