„Retro“ je u modi

Promo

15. 10. 2020. u 14:55

KADA želimo pažljivo da se posvetimo uređenju enterijera doma, pred velikom smo dilemom koja se tiče odabira stila koji nam najviše odgovara.

„Ретро“ је у моди

Foto: Fotmaideale

Ono što je zajedničko svim stilovima u uređenju enterijera je da imaju svoje osobenosti i jasne karakteristike, manje ili više striktna pravila, pa ih možemo birati, osim po vizuelnoj privlačnosti i po tome kako se serigidnosti određenih stilova uopšte uklapaju u naš senzibilitet.

Retro stil je u modi, a slobodno možemo reći da oni koji se za njega opredele i uživaju u onome što pruža, osećaju njegove benefite i ne napuštaju ga lako. „Retro“ datira iz prošlog veka, iz perioda posle Drugog svetskog rata, 1950-ih, 60-ih, 70-ih godina, i one se uzimaju kao godine začetka ovog stila, kada su ljudi posle teških ratnih godina želeli da povrate svoj mir kroz toplinu doma. Ipak neke jasnije definicije u svetu dizajna enterijera koriste se od 1972. godine i stil se od tada opisuje određenim modelima, motivima, tehnikama i materijalima.

Foto: Fotmaideale

Retro stil voli boje i možemo ga okarakterisati paletama sjanih ili zamućenih neutralnih nijansi, kao i intenzivnijim „pantone“ nijansama, koje su izuzetno popularne u savremenim trendovima. Jedna od omiljenih boja u enterijeru, a koja se uklapa u Retro stil je nijansa žute „pantone fusion gold“ kao na primeru fotelje G01. Uz detalje poput tamnijih zidova sa sitnijim geometrijskim printom i izuzetno poželjnom kombinacijom sa elementima drveta, čini ambijent koji je odličan primer Retro stila.

Sličan primer je i ambijent sa foteljom ZURICH koja svojom plavom bojom, ali i dizajnom predstavlja sjajnog predstavnika Retro stila. Pored drveta i raznih drvo dekora koje smo već pomenuli,  ovaj stil voli knjige i uvek im ostavlja prostora, čak i kada su (samo naizgled) nemarno odložene pored fotelje za čitanje. Knjige su simbol znanja i intelektualnih potencijala koji su se od 50-ih i 60-ih godina vraćali kao vrednosti koje su se uklapale u dom i mir porodičnog okruženja.

Foto: Fotmaideale

Paterni u ambijentima Retro stila ne moraju biti vezani za zidove. Odlično mesto im je i na tepisima, jastučićima i raznim prostirkama, a posebnu draž ovom stilu daju i retro linije komada nameštaja, kao što je slučaj sa klub stolom JESSICA.

Trpezarijski prostor nije teško opremiti u Retro stilu, jer je izbor trpezarijskog nameštaja zasnovan na njegovim karakteristikama izuzetno dostupan u trenutnim trendovima. Retro linije, materijali, boje i printovi mogu se odlično videti na primeru trpezarije koju čini kombinacija trpezarijskog stola M21F i trpezarijskih stolica G504. Ambijent je obogaćen još jednim detaljem koji Retro stil voli, a to su umetničke slike sa motivima koji podsećaju na mirna vremena i izazivaju osećanja ljubavi, mira i pripadanja, koja su svakoj porodici i svakom domu potrebna.

Foto: Fotmaideale

Kombinovanje modernog nameštaja sa retro komadima koji u nama bude nostalgične emocije, kao i vraćanje dekorativnim predmetima koji podsećaju na neka davna vremena i na neke možda zaboravljene vrednosti, za dizajnere enterijera, ali i za sve nas koji volimo da se oprobamo u uređenju doma, pravi je izazov. Sa Retro stilom je u trendove dizajna enterijera ušao sjaj prošlosti i omogućio nam da autentično doživimo koliko može biti pročišćujuće za nas da promenimo perspektivu i nešto „staro“ sagledamo kroz prizmu novih shvatanja, iskustvo i emocije doživljenog, ali i svega onoga što želimo za dane buduće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)