Idealan način da se suprotnosti spoje

Promo

13. 10. 2022. u 12:28

UREĐENjE enterijera sjajan je način da iskažete kreativnost, a ono što je uvek zanimljivo i unosi osveženje jeste primena kontrasta.

Идеалан начин да се супротности споје

Foto: Promo

Bilo da su u bojama ili stilovima, kontrasti su uvek dobrodošli u ambijentima doma, jer doprinose boljoj atmosferi, naglašavaju određene elemente ili delove prostora. Kontrast se smatra suštinskom komponentom svakog uspešnog enterijera, a čine ga dva ili više elementa sa suprotnim karakteristikama.

Pored boje, kontrast se može postići i korišćenjem drugih aspekata dizajna, kao što su oblik, veličina, materijali, teksture, stil ili završna obrada. Korišćenjem kontrastnih boja na sjajan način mogu se naglasiti određeni elementi, istovremeno ih povezujući.

Foto: Promo

Ukoliko se odlučite za plavu boju zidova u dnevnom boravku, ona sama po sebi može biti fokusna tačka. Uz svetle komade nameštaja, zid postaje savršena podloga za naglašavanje samog nameštaja. Vitrina VALENCIA u opak beloj i dekoru artisan hrasta i ležaj ELENA u svetlo sivom štofu, zajedno sa slikom KONjI sa belim ramom prave kontrast tamnom zidu. Klub sto je takođe neizostavan deo dnevnog boravka, a dekor artisan hrasta na klub stočiću OSCAR daje toplinu ambijentu, dok istovremeno daje i kontrast hladnim tonovima plave i sive. Kako plava boja ne bi potpuno izgubila na svojoj važnosti i jačini, dodajte neki zeleni detalj, npr. kućnu biljku.

Kontrast možete primeniti i kombinovanjem različitih materijala.  U spavaćoj sobi možete kombinovati zid i krevet u istom tonu, a da paterni na njima naglašavaju i dočaravaju njihovu raskošnost. Tapeta na zidu odlično doprinosi izgledu ambijenta. Francuski ležaj LOZANA u tamnozelenom štofu dodatno raskošnim čini tapacirani ram, a uz njega bi se savršeno uklopio roze tabure TRAPEZ, kojim biste kompletirali priču o kontrastu.

Foto: Promo

Svaki pažljivo uređen prostor uključuje kombinaciju različitih materijala koji daju konačan izgled enterijera, ali pri primeni kontrasta to znači namerno biranje predmeta koji se međusobno razlikuju, po stilu ili završnoj obradi.

Pri odabiru komada nameštaja, razmislite o mešanju dekora prirodnih materijala, poput dekora drveta sa metalima, ili belog dekora u visokom sjaju i mekanih tkanina. Isto tako, ako poželite da kombinujete tkanine, razmislite o izboru nekih predmeta sa paternom, dok su drugi jednostavno jednobojni sa teksturom.

Foto: Promo

Kombinovanje dve kontrastne teksture pružiće prostoru bogatiji vizuelni doživljaj, a ovo najbolje funkcioniše kada se dve kontrastne teksture, gruba i glatka, koriste u neposrednoj blizini jedna drugoj. Što se tiče pravilnog kombinovanja ovih predmeta, razmislite o grubom tekstilu ispod elegantnog nameštaja, ili o postavljanju rasvetnih i dekorativnih predmeta sa teksturiranom završnom obradom na glatke površine.

Kako biste u domu primenili ovaj savet, dizajneri enterijera Forma Ideale savetuju da fotelju STRECHY u mekanom tirkiznom štofu uklopite sa bež tepihom TENDER, koji doprinosi stilu ambijenta. Odličan kontrast u prostoru bi bio klub stočić VKCT 50091 sa metalnom mrežom, koja pored estetske funkcije ima i praktičnu upotrebu u vidu korpe za odlaganje. Mekani tabure KOKO u braon štofu sjajan je dodatak bilo kom ambijentu.

Kontrast je definitivno tajni sastojak koji svakom prostoru daje određenu dinamiku. Kada kontrast izostane u ambijentu, uvek će delovati da nešto nedostaje u prostoriji, pa se potrudite da u svom domu primenite neku od ideja koje smo podelili sa vama, kako biste postigli efekat osveženja enterijera i uneli novu energiju koja će vam svakako prijati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas