NEĆE DA MENJAJU ISTEKLE FRANKE: Pojedine banke i dalje ignorišu pozive NBS

B. CARANOVIĆ

18. 05. 2021. u 13:33

NOVČANICE osme serije švajcarskog franka koje su povučene iz opticaja, do kraja ovog meseca mogu da se zamene bez uobičajene naknade za važeću devetu seriju.

НЕЋЕ ДА МЕЊАЈУ ИСТЕКЛЕ ФРАНКЕ: Поједине банке и даље игноришу позиве НБС

Serija koja se povlači iz opticaja / Foto NBS

Tako bi barem trebalo da bude sudeći po apelu NBS na banke da izađu u susret klijentima i zemene im istekle "švajcarce" za važeće. U praksi se pojedine, međutim, oglušuju o to.

Nedavno nam se požalio Beograđanin da je u svojoj ekspozituri odbijen za zamenu novčanica, a da bi sa opcijom koja mu je ponuđena, bio na gubitku.

Da je njihov poziv naišao na delimični odziv banaka, potvrdili su nam i u Narodnoj banci Srbije. Kako kažu, pojedine banke ne menjaju istekle franke ili to rade pod nepovoljnim uslovima, uz naplatu različitih troškova.

- Traže otvaranje deviznog računa, održavanje deviznog računa, primenu kupoprodajnih kurseva sa velikim rasponom kurseva - potvrdili su nam u NBS. - Na građanima je da proverom uslova zamene kod većeg broja banaka, pronađu onu banku kod koje će moći da obave transakciju bez troškova. Preporučujemo građanima da zamenu novčanica osme serije švajcarskog franka realizuju odmah, ne čekajući krajnji rok, zbog toga što će bankama biti potrebno izvesno vreme da nam novac prikupljen od građana predaju.

U NBS su procenili da mnogi građani u Srbiji imaju povučene novčanice, pa su sve banke obavestili dopisom da će do 31. maja bez naplate naknade bankama zamenjivati novčanice osme za one iz važeće devete serije, menjati ih za devize ili opticajnu efektivu u drugoj valuti. Nakon što je Nacionalna banka Švajcarske objavila ranije da će 30. aprila 2021. povući iz opticaja ove "švajcarce", NBS je nekoliko puta informisala banke i ovlašćene menjače.

POVOLjNIJI USLOVI

- BANKE su pozvane da do 31. maja omoguće građanima da bez dodatnih troškova zamene novčanice osme serije švajcarskog franka. Pri tome, banke pod povoljnim uslovima mogu kod Narodne banke Srbije da zamene samo novčanice osme serije švajcarskog franka koje su od građana, preko menjača ili direktno, primile počev od 30. aprila, ali ne i novčanice ove serije koje imaju iz ranijeg perioda - objasnili su u NBS. - Ovo ograničenje prema bankama, uvedeno je sa ciljem da se građanima omogući dodatni period za zamenu novčanica.

- Javnost je obaveštena da banka može zameniti istekle novčanice za važeće iz devete serije švajcarskog franka, primiti na devizni račun novčanice osme serije, a zatim ih isplatiti po pribavljanju novčanica opticajne serije, ili otkupiti za dinare novčanice osme serije - objašnjavaju u Centralnoj banci. - Ovlašćeni menjači mogu da otkupljuju novčanice osme serije za dinare a zatim prodaju novčanica devete, opticajne serije franka ili neke druge valute poput evre ili američkog dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

TO JE ZA NAŠE FINANSIJE NAJZNAČAJNIJA BORBA Mali:  Optimista sam nakon sastanka sa “S&P”, očekujemo investicioni rejting (FOTO)