RADOVI ZA BUDUĆE GENERACIJE: Postavljen kamen temeljac za gradnju HE "Buk Bijela", otvoreno novo poglavlje u odnosima RS i Srbije (FOTO)

E. B. T.

18. 05. 2021. u 07:26

IZGRADNjA hidroelektrane "Buk Bijela" je novi početak u odnosima Republike Srbije i Republike Srpske, ali i celog regiona.

РАДОВИ ЗА БУДУЋЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ: Постављен камен темељац за градњу ХЕ Бук Бијела, отворено ново поглавље у односима РС и Србије (ФОТО)

Foto: Tanjug

U pitanju je strateški projekat koji nam daje energiju i hrabrost da snivamo i mnogo veće snove. To je juče u Foči izjavila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, prilikom polaganja kamena temeljca za izgradnju prve od tri hidroelektrane, koja će biti izgrađena u sklopu hidro-energetskog sistema "Gornja Drina".

Prethodno je u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, u Istočnom Sarajevu, održana 11. zajednička sednica vlada Srbije i Srpske. Premijerka je, nakon toga, govoreći o saradnji izjavila da će Srbija u narednih nekoliko godina investirati 787 miliona evra u Srpsku.

- Gradnjom HE "Buk Bijela" pokazujemo kako se radi u interesu budućih generacija koje će ostati ovde da žive - rekla je Brnabićeva prilikom polaganja kamena temeljca u Foči. - Odnos Srbije prema Republici Srpskoj promenio se sa vladom premijera Aleksandra Vučića, sa željom da budemo prisutniji, da imamo zajedničke projekte i viziju povezanih regiona koji imaju bolju budućnost.

Premijer Srpske Radovan Višković rekao je da "Buk-Bijelu" doživljava kao najznačajniji događaj za Srbiju i RS.

- Ovo znači život, povezivanje, opstanak i prosperitet - ocenio je Višković. - Čekali smo više od 60 godina da počnemo realizaciju i ponosni smo što projekat radimo zajedno sa Srbijom i što ćemo ga na ponos građana obeju država završiti za četiri godine.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je izjavila da je plan da HE bude gotova za četiri godine i ocenila da je ovo istorijski dan, jer se decenijama govorilo o "Buk Bijeloj".

Brnabićeva je, posle zajedničke sednice Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske, govoreći o projektima, istakla da se u ovom trenutku pokreće izgradnja hidroelektrane Gornje Drine, konkretno "Buk Bijela", auto-puta Beograd - Sarajevo, deonice Rača - Bijeljina i aerodrom Trebinje.

- Svi planovi će biti pokrenuti, što sada, što tokom prvog kvartala naredne godine - istakla je premijerka na konferenciji za medije. - Kroz te projekte Srbija u RS ulaže oko 500 miliona evra. U to je uključena i posebna podrška Srbije za četiri opštine, Nevesinje, Drvar, Dubicu i Kostajnicau, koja iznosi, između 10 i 12 miliona evra. Ako tome dodamo i ostale dve hidroelektrane "Foča" i "Paunci", u okviru većeg projekta "Gornja Drina", onda je tu ukupna investicija Srbije od 787 miliona evra u narednih nekoliko godina.

BISERA: NEMA SAGLASNOSTI DRŽAVE

POVODOM postavljanja kamena temeljca za hidroelektranu "Buk Bijela" na Drini, nakon zajedničke sednice vlada Republike Srpske i Srbije u Istočnom Sarajevu, juče su reagovali ministarka spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisera Turković i Denis Zvizdić, prvi zamenik predsedavajućeg ZDP BiH.

- Vlasti Republike Srbije moraju znati da ulaskom u projekt izgradnje hidroelektrane "Buk Bijela", koji nema saglasnost države i koji se protivi odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ne samo da rizikuju ekonomske štete nego i ne doprinose dobrosusedskim odnosima - rekla je Turkovićeva, a preneli su sarajevski mediji.

Foto AVAZ

Zvizdić je u objavi na svom tviter nalogu naveo je Vlada Srbije potpuno ignorisala Savet ministara, što je, kako smatra, jedan od najprovokativnijih institucionalnih postupaka, nezabeležen u zvaničnim odnosima između međunarodno priznatih zemalja.

Ona je podsetila da je Srbija donirala i različite projekte u prosveti, zdravstvu, životnoj sredini, infrastrukturi u lokalnim sredinama u Srpskoj. Od 2014. godine do danas, kako navodi, vrednost donacija je preko 82 miliona evra, a najavljuje da će se sa tim nastaviti.

Premijer Višković naveo je da su prethodnih 10 godina saradnje vlada Srbije i Srpske dovele do značajnih infrastrukturnih poduhvata čija će vrednost u narednom periodu biti veća od 1,6 milijadi maraka. Najavio je da će se zajednički graditi i i spomen-kompleks Gradina - Jasenovac...

- Radićemo na tome da nastavni planovi, udžbenici iz nacionalne grupe predmeta budu identični, da obrazovni sistem približimo što je moguće više - naglasio je Višković. - Očekuje se da se uskoro i most Bratoljub u Bratuncu konačno stavi u funkciju. Srbija je iz svojih sredstava izgradila pre dve godine most, ali nažalost institucije BiH treba da završe granični prelaz, više od dve godine građani na to čekaju. Nadam se da će do kraja juna biti završeni.

On je istakao da je jaka Srbija garant da i RS može da se brže i bolje kreće i razvija".

Foto: Tanjug

Zajednička sednica vlada Srbije i RS

 

NIŠTA IZA LEĐA ZVANIČNOG SARAJEVA

SRBIJA je u projektu izgradnje HE "Buk Bijela" nastupila kao strani investitor i sve je uradila kako bi investicija bila pravno zaštićena. Ovo je juče izjavila premijerka Ana Brnabić odgovarajući na pitanje zašto se o tom projektu nije razgovaralo sa centralnim vlastima BiH u Sarajevu.

- U poslednjih 20 godina na teritoriji BiH izdato je oko od 280 različitih koncesija, a to su činili ili entiteti ili kantoni, i ni u jednoj nije postojao nijedan problem - kazala je Brnabićeva. - Ukoliko bi se ispostavilo da je investicija iz Srbije problematična onda bi i sve prethodne bile problematične, što bi dovelo do pravne nesigurnosti.

Premijer RS Radovan Višković odbacio je primedbe iz BiH da se hiodroelektrane grade "iza leđa" zvaničnog Sarajeva.

- To nije nadležnost državnog nivoa, to je isključivo teritorija RS, i koncesije na tom prostoru su isključivo u nadležnosti Komisije za koncesije RS - precizirao je Višković. - Vlada Srbije apsolutno nije imala potrebu da razgovara ni sa kim drugim osim s Vladom RS.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju