POČELO SA RADOM NOVO POSTROJENJE RAFINERIJE! VUČIĆ: Ovo je veliki dan za Srbiju i dalje unapređenje odnosa sa Rusijom (VIDEO)

Novosti online

18. 11. 2020. u 12:17

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas svečanosti povodom početka rada postrojenja "Duboka prerada", ključnog projekta druge faze modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu.

ПОЧЕЛО СА РАДОМ НОВО ПОСТРОЈЕЊЕ РАФИНЕРИЈЕ! ВУЧИЋ: Ово је велики дан за Србију и даље унапређење односа са Русијом (ВИДЕО)

Foto: Tanjug



POSTROJENjE VREDNO 300 MILIONA

Danas je počelo da radi postrojenje za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja vredno 300 miliona evra.

To će omogućiti da se u Rafineriji proizvodi više motornog goriva, a manje goriva sa nižom maržom.

Inače, predsednik Vučić je prisustvovao i postavljanju kamena temeljca za izgradnju ovog postrojenja.

Foto: Printskrin

 

OZNAČEN POČETAK RADA POSTROJENjA

Predsednik je obišao komandnu salu Rafinerije, gde je s predsednikom Gasprom njefta Aleksandrom Djukovom i ministarkom Zoranom Mihajlović označio je početak rada postrojenja za duboku preradu.

Vučić je prethodno poželeo srećan rad svima u komandnoj sali Rafinerije.

- Što se budemo više razvijali naše potrebe za koksom će rasti - rekao je Vučić.


Na dubokoj preradi biće angažovano više od 60 domaćih stručnjaka, što je još jedna korist za lokalnu zajednicu.

Foto: Tanjug

 

TJURDENjEV: VELIKI ISKORAK U NOVU ERU

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS, kazao je da je ovo veliki iskorak u novu eru rada.

- To je nova referenca kompanije i novi standardi, proizvodimo koks koji se dosad samo uvozio. To je veliki benefit za nas - kazao je Tjurdenjev.

Foto: Tanjug

 


DJUKOV: PROJEKAT USPEŠNO REALIZOVAN

Aleksandar Djukov istakao je da je 2017. godine najavljen početak izgradnje kompleksa, a danas može da se kaže da je projekat uspešno realizovan.


- Ovaj visokoefikasan projekat može uspešno da počne - poručio je predsednik Gasprom njefta.

Kako kaže, ovaj projekat je od velike važnosti kako za Rafineriju u Pančevu, tako i za celokupnu kompaniju NIS.

- Puštanjem u rad ovaj projekat, dubina prerade će se poboljšati i staće u red najkvalitetnijih i najnaprednijih takvih objekata u čitavom svetu - rekao je Djukov.

 


VUČIĆ: VELIKI DAN ZA SRBIJU

-Malopre sam rekao gospodinu Djukovu, pre tri godine sam malo verovao da ćemo uspešno da završimo ovaj projekat. Ljudi koji su gradili ovu konstrukciju od 96 metara imali su više vera i znanja od mene. Ovo je veliki dan za Srbiju i naše odnose sa Rusijom. Imaćemo manje prašine i praškastih čestica. Ovo postrojenje pokazuje kako kao Feniks iz pepela možete da podignete nešto što je bilo urušeno 90-tih-rekao je predsednik Vučić.

- Najvažnije je da će ovo postrojenje doprineti daljem razvoju i od velikog je značaja za celu zemlju. Ono pokazuje kako kao feniks iz pepela možete da podignete nešto - naveo je Vučić.

Kako kaže, nije slučajno da se Srbija danas nalazi na čelu Evrope po stopi rasta, i dodaje da sa istim željama i zahtevima ulazimo i u naredne godine.

- Mi sa MMF i Svetskom bankom imamo probleme oko Petrohemije, a danas smo čini mi se širom otvorili vrata dogovoru s predstavnicima Gaspromnjefta. Čini mi se da smo blizu da nađemo rešenje.


- To nije lak zadatak ali zajednički to možemo da uradimo. Ponosan sam na naše radnike. Video sam ovde radosne ljude koji veruju u svoju kompaniju. Oni znaju da je budućnost pred njima - naglasio je Vučić.

-Čestitam svima na ozbiljnom rezultatu. Živelo prijateljstvo između Srbije i Rusije-dodao je predsednik.

 

HARČENKO: ENERGETSKI SEKTOR TEMELj PARTNERSTVA SRBIJE I RUSIJE

Srbija i Rusija imaju bezbroj grana na kojima se temelji njihovo partnerstvo, ali je vodeća grana tog partnerstva energetski sistem - izjavio je danas ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko i dodao da otvaranje postrojenja "Duboka prerada" u Pančevu to i dokazuje.

Amasador ističe da on ne zna ni za jednu energetsku kompaniju u regionu i Evropi da u sadašnjim okolnostima pandemije i nepovoljnoj situaciji na tržištu nastavlja razvoj i završava najvažnije projekte kao što to radi NIS.

-Srbija i Rusija imaju bezbroj grana na kojima se temelji njihovo partnerstvo, ali vodeća gradna tog partnerstva je energetski sektor - ističe ambasador i dodaje da svaki oblik saradnje između dve zemlje nije moguć bez dobrih odnosa u političkoj sferi.

Svi rezultati na terenu, ističe Bocan-Harčenko, ostvaruju se zahvaljujući stalnom dijalogu između srpskog i ruskog predsednika.

- NIS ostaje naše vodeće zajedničko preduzeće u celokupnoj saradnji i današnji događaj to i potvrđuje - podvukao je ambasador.

Kompanija je, dodaje, usmerena ka tehnološkom razvoju i modernizaciji proizvoda, kako bi, ističe, pružila doprinos već dobro i velikoj privrednoj stopi rasta u Srbiji.

-Novo postrojenje doprineće razvoju NIS-a i Srbije, a pored toga pružiće i veću energetsku stabilnost i bezbednost zemlje i regionu - rekao je Bocan-Harčenko.

NIS: ZAVRŠETAK OVOG PROJEKTA NE ZNAČI I KRAJ MODERNIZACIJE KOMPLEKSA

NIS je ranije saopštio da završetak tog projekta ne znači i kraj modernizacije kompleksa za preradu nafte u Pančevu i najavio da će vodeći akcionar NIS-a ruska kompanija Gasprom njeft i Republika Srbija nastaviti da ulažu i jačaju konkurentnost rafinerije.

Puštanju u rad "Duboke prerade" prisustvuju i ministar bez portfelja Nenad Popović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministarka životne sredine Irena Vujović, biviši ministar energetike Aleksandar Antić, gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Foto: Printskrin



 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (47)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)