MILIJARDA EVRA MANJE U KASI: Turizam u Srbiji najviše pogođen korona virusom

J.Su.

06. 11. 2020. u 17:29

TURIZAM je u Srbiji najviše pogođen pandemijom korona virusa, a gubici će iznositi oko milijardu evra. Uz to, bez obzira na loše stanje, potencijal naše zemlje u turizmu je ogroman, naročito što je u nepovoljnoj situaciji doživeo procvat, a domaće destinacije doživele pravi bum.

МИЛИЈАРДА ЕВРА МАЊЕ У КАСИ: Туризам у Србији највише погођен корона вирусом

Foto: G. Šljivić

Ovo je juče izjavila ministarka turizma Tatjana Matić, naglašavajući da je država još na početku pandemije donela Uredbu o zamenskim putovanjima, jer su turističke agencije bile u problemu. Vrednost tih ugovorenih aranžmana je oko 85 miliona evra. Država je tada pomogla da agencije ne bankrotiraju.

- Veliku pomoć države dobio je sektor hotelijerstva - izjavila je Matić. - Tako je 312 hotela u 68 mesta u Srbiji dobilo pomoć od 10,5 miliona evra. Oni su dobili subvencije od 350 evra po ležaju i 150 po smeštajnim jedinicama. Najviše su pogođeni hoteli u velikim gradovima, dok su u banjama i na planinama doživeli procvat.

Kada je reč o trgovini, ministarka Matić je navela da nije bilo nestašica i da su prodavnice od početka pandemije dobro snabdevene. Bio je kratak zastoj sa snabdevanjem brašnom i kvascem, ali i to je brzo rešeno.

- Srbija ima uspešnu proljoprivrednu godinu - istakla je Matić. - Građani mogu da budu mirni što se tiče snabdevenosti uljem i šećerom. Spremni smo za svaki scenario. Država ima mehanizme da odreaguje ako bude nekih poremećaja u izvozu ili povećanju cena, što nećemo dozvoliti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba