NA BERZAMA ZRNO KAFE ZABELEŽILO REKORDNO POSKUPLJENJE: Kako će to uticati na cenu omiljenog napitka u našoj zemlji

E.B.Talijan

29. 05. 2023. u 15:47

OMILjENI jutarnji napitak mogao bi ponovo da poskupi. Potrošači u Srbiji dominantno piju tradicionalnu kafu i to mešavinu jeftinije robuste. Upravo ta vrsta zrna zabeležila je rekordno poskupljenje. Kako je izvestio "Blumberg", veleprodajne cene sirove kafe robusta polovinom maja dostigle su najviše nivoe na berzama u poslednjih skoro 12 godina.

НА БЕРЗАМА ЗРНО КАФЕ ЗАБЕЛЕЖИЛО РЕКОРДНО ПОСКУПЉЕЊЕ: Како ће то утицати на цену омиљеног напитка у нашој земљи

Foto Shutterstock

Kako saznajemo, proizvođači na našem tržištu, za sada, nisu trgovinskim lancima najavili nova poskupljenja. Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, cene u grupi kafa, koja uključuje sve vrste, u aprilu su međugodišnje porasle 15 odsto, a od početka godine 6,7 procenata.

Do skoka cene sirove robuste na globalnom tržištu dovelo je više faktora. Inflacija i ekonomska kriza naterali su ljubitelje kafe širom sveta da okrenu ovoj jeftinijoj varijati napitka. Međutim, ključni uzgajivači teško mogu da održe korak sa porastom potražnje, jer su zemlje, koje su među najvećim svetskim proizvođačima, imale slabiju žetvu. "Blumberg" navodi da su šanse da se globalna nestašica robuste ublaži u skorije vreme sumorne.

U trgovinskim lancima u Srbiji, keseca od 200 grama klasične mešavine, 100 odsto ili pretežno kafe robusta, po redovnoj ceni košta od 250 do 495 dinara. Najjeftinija su pakovanja pod oznakom robne marke koja se prodaju za 240, a na akciji se mogu naći i za 220 dinara. Neke kvalitetnije mešavine imaju manju gramažu, pa 100 grama košta 325 dinara, a 175 se prodaje od 360 do 400, dok je kesica od 180 grama 433 dinara. Cena instant kafe u staklenim teglama i kutijama od 200 grama sada se kreće se od 750 do 1.370, a na akciji je 670 dinara.

Kako su nam javili čitaoci "Novosti" iz Vranja, oni imaju svoj omiljeni lokalni brend, koji se prodaje u njihovim marketima.

- Kafa tog proizvođača košta 260 dinara za 200 grama - kažu Vranjanci. - Odličnog je kvaliteta, bolja od svih ovih poznatih.

Kafa poskupljuje već tri godine, a u trgovinskim lanicima u Srbiji kažu da su tokom poslednjih šest meseci svi proizvođači podigli cene kafe.

- Prosečna cena pakovanja od 200 grama tradicionalne kafe je oko 350 dinara, jer je velika razlika među brendovima, a instant prelazi 1.000 dinara - navode u poznatom megamarektu. - Tokom poslednjih šest meseci tradiconalna je poskupela oko osam odsto, a instant od 10 do 17 procenata, u zavisnosti od proizvođača i brenda. Niko, do sada, nije najavljivao da će biti novog rasta cena.

Oni ocenjuju da proizvođačima sigurno ne odgovara da dođe do daljeg poskupljenja, jer se postavlja pitanje ko će moći da je kupuje.

- Potrošači i sada teško izlaze na kraj, pala je kupovna moć - kažu naši sagovornici. - Ako se tako nastavi, kafa će se kupovati samo na akciji.

U MALIM RADNjAMA JEFTINIJE

ZA mene je i sada kafa ozbiljan trošak, a konzumiram jeftiniju, tradicionalnu - kaže čitateljka "Novosti" Tamara Banović. - Više ne kupujem pakovanje od 200 grama, jer mi je to veliki izdatak u "cugu", već od 100 grama. Veliki je raspon cena, a mislim da su najskuplje u trgovinskim lancima. Prvi put primećujem da u malim radnjama može da se nađe čak, za trećinu jeftinija kafa, nego u megamarketima.

Ona navodi da je kesicu od 100 grama istog brenda kafe, istog proizvođača u malom marketu u komšilu platila 155 dinara, a u trgovinskom lancu košta 220.

Kako navodi "Blumberg", mnogi ljubitelji kafe preferiraju visokokvalitetna zrna arabike, robusta je obično jeftinija, jer je drvo čvršće i zahteva manje nege, što olakšava proizvodnju u velikim količinama. Robusta se često koristi u instant kafi, espresu i mlevenim mešavinama koje se prodaju u supermarketima. Njima se potrošači vraćaju, jer nemaju novca za alternative.

- Ključnim uzgajivačima je, međutim, teško da održe korak sa porastom potražnje, pa su veleprodajne cene ove nedelje dostigle najviši nivo u skoro dvanaest godina - piše ovaj američki medij. - Šanse da se globalna nestašica robuste ublaži u skorije vreme su sumorne.

Vijetnam, najveći svetski proizvođač, prijavio je najslabiju žetvu u poslednje četiri godine, nakon što su se farmeri fokusirali na sadnju profitabilnijih useva kako bi se izborili sa rastućim troškovima đubriva, što je posledica sukoba u Ukrajini i sankcija Zapada Moskvi. Brazil, drugi po veličini uzgajivač ove sorte, imao je problema zbog suše, a postoji zabrinutost da bi indonezijska proizvodnja mogla da trpi posle obilnih kiša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina