ULJE VIŠE NIJE "ZAMRZNUTO", A NJEGOVA CENA PADA: Na ograničenom režimu ostaju dve vrste brašna

E.B.T.

28. 05. 2023. u 11:32

CENA jestivog suncokretovog ulja u prodavnicama više nije ograničena, ali to ne znači da će ovaj proizvod automatski da poskupi.

УЉЕ ВИШЕ НИЈЕ ЗАМРЗНУТО, А ЊЕГОВА ЦЕНА ПАДА: На ограниченом режиму остају две врсте брашна

D. Ristić

Novom Uredbom o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica, koju je usvojila Vlada Srbije u četvrtak, na "zamrznutom" režimu ostale su dve vrste brašna, tip 400 i 500. Njihova najviša cena ostaje ista i naredna tri meseca.

Do sada je bilo propisano da ulje u pakovanju od jednog litra, najviše može da košta 219,99 dinara. U petak se ova namirnica u radnjama mogla naći i po značajno nižoj ceni. Redovne su se kretale u rasponu od 199,99 do 219,99 dinara, a na akciji od 160 do 190 dinara. Zejtin, pod oznakom robne marke, prodavao se od 170 do 190 dinara.

Prema novoj uredbi, i narednih 90 dana, od trenutka objave u Službenom glasniku, važiće iste maloprodajne i veleprodajne cene za brašno. Tip 400, u pakovanjima do pet kilograma, u marketima ne sme prelaziti 84,70 dinara po kilogramu. Kilogram brašna tip 500 u radnjama može maksimalno da se prodaje za 78,65 dinara.

Podsetimo, cena belog kristal šećera je početkom aprila skinuta sa ograničenog režima. Do tada važećom uredbom bilo je propisano da kilogram može najviše da košta 114,99 dinara. Međutim, ta namirnica ni sada nije premašila tu granicu. Šećer se prodaje od 126,99 do 114,99 dinara.

Ministar trgovine Tomislav Momirović je u sredu rekao da se trend rasta cena zaustavio i da polako počinju da padaju.

- To se najbolje vidi na velikom broju akcija u supermarketima, a ovaj trend će se uskoro ostati trajan - ocenio je Momirović. - Prethodnih godinu dana bijemo ljutu bitku sa visokom, uvezenom inflacijom. Danas slobodno mogu da kažem da smo u toj borbi pobedili. Prethodnih deset godina, prvi put u istoriji naše zemlje, imamo stabilan kurs dinara, nezaposlenost smo oborili na ispod deset odsto, imamo impresivan rast plata i penzija i sve to smo zajednički postigli.

GORIVO OSTAJE POD LEDOM

CENE goriva će i dalje regulisati država. U cilju zaštite standarda građana, Vlada Srbije je na sednici održanoj u četvrtak, odlučila da produži trajanje uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte, odnosno dve osnovne vrste goriva, do kraja juna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju