BRITANCI UVODE SANKCIJE: Indijski brodovi koji prevoze rusku naftu ostaju bez dozvola

Novosti online

27. 05. 2023. u 21:13

INDIJSKA kompanija "Gatik šip menadžment", koja je postala glavni prevoznik ruske nafte od početka rata u Ukrajini, ostaće bez sertifikata za 21 plovilo do 3. juna, objavila je pomorska uslužna kompanija "Lojd redžister".

БРИТАНЦИ УВОДЕ САНКЦИЈЕ: Индијски бродови који превозе руску нафту остају без дозвола

Foto Shutterstock

"Gatik" je prethodno morao da nađe pod kojim zastavama će ploviti 36 tankera kojima je dozvole oduzeo Međunarodni registar brodova Sent Kitsa i Nevisa, jer su "plovila koja su saobraćala s njihovom dozvolom prekršila kompanijine visoke standarde poslovanja". Registar nije pružio dodatne detalje.

"Lojd redžister" je pak bio konkretniji u saopštenju koje je poslao Rojtersu – ta kompanija je, navodi se, "posvećena poštovanju propisa o sankcijama na trgovinu ruskom naftom", te uskraćuje svoje usluge plovilima za koje relevantne vlasti utvrde da krše međunarodne sankcije (uvedene na rusku naftu).

Nadležnosti kompanija poput "Lojd redžistra" obuhvataju proveru sposobnosti za plovidbu, zatim sertifikate, osiguranje brodova i uplovljavanje istih u luke.

Da više ne obezbeđuje "Gatikove" brodove, potvrdio je Rojtersu i veliki američki osiguravač "Amerikan klab", dok je ruski osiguravač "Ingostrak" saopštio da su dozvole izdate indijskoj kompaniji istekle u aprilu i da ih neće obnavljati.

Sve ovo je deo zapadnih težnji da umanji kršenje sankcija uvedenih Rusiji od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Naime, zahvaljujući velikoj neprozirnosti u sektoru pomorstva mnoga plovila nesmetano saobraćaju pod zastavama drugih zemalja, i koriste osiguravajuće usluge kompanija koje nisu sa Zapada.

Veliku sumnju je pobudilo to što je zvanično indijska kompanija "Gatik šip menadžment" od početka rusko-ukrajinskog sukoba drastično uvećala svoju flotu, čime je postala jedan od najvećih svetskih vlasnika naftnih tankera, a neretko se dovodi u vezu s ruskim naftnim gigantom "Rosnjeftom".

Indija inače ne priznaje sankcije uvedene Rusiji i trenutno je najveći kupac ruske nafte koja se isporučuje pomorskim putem.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili