EVROPA PRIZNALA DA JE OMAŠILA: BDP Rusije na kraju 2023. opašće za 0,9 odsto

Novosti online

15. 05. 2023. u 21:24

BRUTO domaći proizvod (BDP) Rusije opašće na kraju ove godine svega za 0,9 odsto umesto 3,2 odsto kako je to Zapad ranije prognozirao, saopštila je Evropska komisija u svom poslednjem prolećnom izveštaju o projekcijama kretanja ruskog BDP-a za 2023. i 2024. godinu.

ЕВРОПА ПРИЗНАЛА ДА ЈЕ ОМАШИЛА: БДП Русије на крају 2023. опашће за 0,9 одсто

Tenzije u EK ukazuju i na nepoverenje među političarima, Foto ec.europa.eu

Osim toga, komisija je poboljšala i prognoze rasta BDP-a za 2024. godinu. Prema ranijim izveštajima, pokazatelj je trebalo da poraste za 0,9 odsto tokom naredne godine, dok poslednji podaci pokazuju bolje rezultate - rast od 1,3 odsto.

Situacija sa nezaposlenošću u zemlji takođe je procenjena da će biti na boljem nivou tokom ove i naredne godine, nego što je to ranije prognozirano u jesenjem izveštaju.

Ukupan nivo nezaposlenosti u zemlji će dostići 3,7 odsto ove godine i četiri odsto sledeće. Jesenje prognoze EK očekivale su nivo nezaposlenosti od 4,5 i 4,6 odsto za pomenute periode.

EK dalje navodi da bi inflacija u zemlji na kraju 2023. trebalo da dostigne nivo od 6,4 odsto, a sledeće godine - 4,6 odsto.

Poređenja radi, Centralna banka Rusije predviđa da će inflacija na kraju 2023. biti u diapazonu od pet do sedam odsto. Na kraju 2024. godine, očekuje se da će se pokazatelj vratiti na ciljanih četiri odsto.

U aprilu, inflacija je iznosila 2,31 odsto na godišnjem nivou.

Moskva: Na kraju godine, rast ruskog BDP-a može biti jedan od najvećih među razvijenim zemljama

Ministar za ekonomski razvoj Ruske Federacije Maksim Rešetnjikov je naveo početkom maja da se može očekivati da će ukupna vrednost proizvedenih krajnjih dobara i pruženih usluga u Rusiji na kraju ove godine zabeležiti veoma dobre rezultate, te da bi zemlja mogla biti jedan od svetskih lidera kada je reč o rastu BDP-a razvijenih država na godišnjem nivou.

-Međunarodni monetarni fond prognozira rast BDP-a od 1,3 do 1,6 odsto za razvijene zemlje, ali mi znamo da ova organizacija često u svojim projekcijama pokazuje podatke koji, na kraju, u realnosti, bivaju niži nego što se očekivalo, dok mi, Rusija, svoje prognoze obično prevazilazimo. Naši pokazatelji na kraju posmatranog perioda obično nadmaše naša predviđanja, objasnio je Rešetnjikov, a zatim dodao da zvanični podaci Moskve ukazuju na to da će BDP porasti za 1,2 odsto na kraju 2023.

Smanjenje ekonomskog razvoja zemalja EU, kako je naveo, je neizbežan zbog naglog prestanka korišćenja ruskih energenata.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)