RATA PONOVO JURI REKORD: Očekuje se da će Evropska centralna banka opet podići kamatnu stopu

S. B.

04. 05. 2023. u 08:00

ODLUKE Evropske centralne banke građani Srbije iščekuju sa sve većim nestrpljenjem. Od nje u dobroj meri zavisi standard svih zaduženih u evrima. Očekuje se da će evropska referentna kamatna stopa rasti i dalje. Pretpostavke stručnjaka su da će ECB na današnjem zasedanju odobriti rast od najmanje 0,25 odsto, a ne isključuje se ni scenario po kome bi ona mogla da poraste 0,5 odsto. Za sve kojima je u kalkulaciju kredita ušao šestomesečni euribor, to znači dalji rast rata.

РАТА ПОНОВО ЈУРИ РЕКОРД: Очекује се да ће Европска централна банка опет подићи каматну стопу

Foto AP

Mnogim dužnicima u Srbiji tokom godinu dana rata će, ukoliko euribor dosegne četiri odsto, skočiti i 50 procenata.

Računica kaže da bi dužnicima koji su pozajmili 50.000 evra na 20 godina, rata sa 280, uz toliki euribor, posle godinu dana, mogla da poraste na 380 evra. Oni koji su isti iznos posudili na tri decenije, pre godinu su svakog meseca plaćali oko 220 evra. Posle narednog usaglašavanja kamata, ova obaveza bi mogla da dostigne 330 evra.

- U najnepovoljnijoj situaciji su građani koji su tek počeli da otplaćuju kredit, a uzeli su ga na maksimalno dug period - kaže za "Novosti" Nikola Stakić, profesor Singidunum univerziteta. - Oni kojima je obračunat šestomesečni euribor čekaju 30. jun. To je datum kada se usklađuje njihova kamatna stopa. Pred nama su još dva meseca i svašta je moguće. Na početku godine euribor je bio 2,7 odsto, a sada je skoro 3,7 procenata. Ukoliko dostigne četiri odsto, a sva je prilika da može da bude i veći, važi ova računica. Rata sa 280 evra će dostići 380 evra posle godinu dana, a ona od 220 će posle godinu biti veća za čak 110 evra. Oni koji imaju tromesečni eurobor, već su se navikli na česte izmene iznosa rata.

Evropska centralna banka je poslednji put revidirala kamatnu stopu 16. marta. Tada su je podigli za 0,5 odsto, sa tri na 3,5 odsto.

- Opšta su predviđanja da će i sada ECB revidirati kamatnu stopu za najmanje 0,25 odsto - dodaje Nikola Stakić. - U zavisnosti od procena inflacije ne bi bilo iznenađenje da to bude i 50 baznih poena. Sada deluje realnije da bude 0,2 odsto. Ako govorimo o prilikama na malo duži rok, izgledi nisu sjajni. Donedvano smo imali uveravanja da su ovo završni činovi monetarnog zatezanja. Čuli smo skoro, međutim, preporuke da se sa monetarnim zatezanjem nastavi i do prvog kvartala sledeće godine. To nije dobra vest za naše građane. To znači dalji rast euribora i rata zaduženih u evrima.

PRETPOSLEDNjA STANICA

JAVNOST je prilično uverena da će američki FED noćas podići, takođe, referetnu kamatnu stopu za 0,25 odsto.

- Postoji uverenje da je postignut konsenzus da će FED podići stopu za 25 baznih poena - kaže Stakić. - Evropska centralna banka, međutim, kasni za FED nekoliko meseci. Tri do šest meseci. Mi još nismo na kraju monetarnog zatezanja. Evropa je, reklo bi se, na pretposlednjoj stanici monetarnog zatezanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)