KUPUJEMO STANOVE ZA KEŠ: Svega 18 odsto njih kupljeno je sredstvima iz bankarskih zajmova

S. B.

28. 04. 2023. u 17:24

NE tako davno skoro svaki treći stan prodat u Srbiji bio je namiren kreditom. Prema poslednjim podacima Republičkog geodetskog zavoda, zahvaljujući banci do stana je došlo manje od petine kupaca. Kada se u obzir uzme čitavo tržište nekretnina, iz zajma je plaćeno tek sedam odsto nepokretnosti. Stručnjake ove brojke ne iznenađuju previše, jer su kriza i inflacija značajno povećale kamate. Građanima, naročito onim već zaduženim, još teže pada neizvesnost koliko će i dokle rate još rasti.

КУПУЈЕМО СТАНОВЕ ЗА КЕШ: Свега 18 одсто њих купљено је средствима из банкарских зајмова

Kvadratni metar nekretnine u prvoj zoni 2020. prodavao se za oko 200.000 dinara, Foto N. Skenderija

Na srpskom tržištu nekretnina u prvom kvartalu ove godine obrnulo se ukupno 1,6 milijardi evra. Najveći deo, 861,1 milion evra, potrošen je na stanove. Učešće stanova u ukupnoj količini novca na tržištu u prvom kvartalu ove godine bilo je 53 odsto.

- Na osnovu prikupljenih podataka iz kupoprodajnih ugovora, u prvom kvartalu ove godine sedam odsto nepokretnosti je plaćeno iz kreditnih sredstava, što je za pet procentnih poena manje u poređenju sa prvim kvartalom 2022. godine - stoji u izveštaju RGZ. - Iz kredita se najčešće plaćaju stanovi. U prvom kvartalu 18 odsto stanova u Republici Srbiji je plaćeno kreditnim sredstvima, što je za deset procentnih poena manje u poređenju sa prvim kvartalom 2022. godine.

Raniji podaci govore da je, u bližoj prošlosti, najveće učešće kredita prilikom kupovine stanova bilo krajem 2020. godine. Tada su oni bili izvor za 32,7 odsto sredstava. U ukupnom tržištu, na početku 2021. godine iz kredita je plaćeno 21 odsto nekretnina. Ekonomisti verju da stambeni krediti ni naredne godine neć biti mnogo primamljiviji.

- Prema podacima Udruženja banaka, stambeni krediti su nešto pali, a gotovinski su porasli. Približili su se - objašnjava Zoran Grubišić, profesor Beogradske bankarske akademije. - Učešće za stambeni kredit, kamatni rizik, koga su klijenti sve više svesni, sve to stambene kredite čini sve manje atraktivnim. I tržište nekretnina se malo hladi. Čim se rast cena nekretnina zaustavlja, onda su kupci oprezniji. Koliko će to trajati, da li je to privremeno ili trajnije, još se ne zna.

NOVI SAD NEKAD PREDNjAČIO

PO većim gradovima u Srbiji u prvom kvartalu ove godine, stanovi su se najviše iz kreditnih sredstava plaćali u Beogradu 23 odsto, zatim u Nišu 22 odsto, Novom Sadu 21 i Kragujevcu 13 odsto. Iz izveštaja se vidi da je u Novom Sadu na početku 2021. godine svaki drugi stan kupljen uz podršku banke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega