EVROPLJANI VEĆ DRHTE OD SLEDEĆE ZIME ZBOG CENE GASA: Trzavice Zapada se ne smanjuju, zabrinutost i zbog zaliha

Novosti onlajn

12. 04. 2023. u 07:36

EVROPSKO tržište prirodnog gasa pokazuje znake trajne zabrinutosti oko zaliha goriva sledeće zime, iako se trenutne trzavice smanjuju, piše "Blumberg".

ЕВРОПЉАНИ ВЕЋ ДРХТЕ ОД СЛЕДЕЋЕ ЗИМЕ ЗБОГ ЦЕНЕ ГАСА: Трзавице Запада се не смањују, забринутост и због залиха

Foto N. Fifić

Dok se kratkoročni ugovori smanjuju kako vreme postaje toplije, decembarski fjučersi - najskuplji ugovori za ostatak godine - porasli su za oko 9 odsto u poslednje dve nedelje.

To pokazuje da zabrinutost zbog druge zime u Evropi bez normalnog snabdevanja gasom iz Rusije, koja je nekada bila njen najveći dobavljač, tek treba da nestane. Velike zalihe i prigušena potražnja za sada drže kapak na skokovima cena. Ali trgovci pažljivo prate potencijalni oporavak na konkurentskim azijskim tržištima, kao i mogućnost veće upotrebe goriva u proizvodnji električne energije i industrijskom sektoru.

Svi ovogodišnji ugovori o gasu izgubili su više od 30 odsto svoje vrednosti od početka 2023. godine, ali su padovi izraženiji u kratkoročnim cenama.

Očekuje se da će temperature u regionu porasti u narednim danima, posle hladnog početka aprila. Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora takođe će dobiti zamah u delovima Evrope, a Britanska meteorološka služba za ovu nedelju izdaje upozorenja o vetru. Iako bi ovi faktori mogli dodatno da smanje potražnju za gasom, francuska nuklearna proizvodnja ostaje neizvesna usred produženog održavanja i štrajkova koji su doveli do prekida rada.

Analitičari kompanije "Morgan Stenli" kažu da je potrošnja goriva u ključnim evropskim ekonomijama i dalje ispod proseka u proteklih pet godina. To povećava izglede da će Evropa obnoviti svoje zalihe goriva mnogo pre sledeće grejne sezone, rekli su oni.

- Ako potražnja ostane uglavnom slaba kao što je nedavno bila, a uvoz tečnog prirodnog gasa se nastavi na sadašnjem nivou, zalihe bi mogle da dostignu stopu popunjenosti od 100 odsto do kraja avgusta - navode iz "Morgan Stenlija". Zvanična grejna sezona na kontinentu počinje u oktobru.

Značajan oporavak kineske kupovine tečnog gasa (LNG) - koji se pomno prati otkako je zemlja ukinula pandemijska ograničenja - tek treba da se materijalizuje, navodi "Blumberg".

Ipak, trgovci ostaju oprezni šta će se dogoditi sa globalnom potražnjom do kraja godine i 2024. godine.

Holandski gasni fjučersi, koji se vode kao evropski standard, kretali su se između dobitaka i gubitaka u utorak i trgovali su 0,5 odsto više na 43,33 evra po megavat-satu. Cene električne energije za mesec unapred u Nemačkoj i Francuskoj su takođe fluktuirale. U međuvremenu, decembarski ugovori za gas su porasli 2,3 odsto na 57,75 evra.

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE - Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)