VEŠTAČKO DIZANJE TENZIJA: Struka nije protiv jednočlanog akcionarskog društva u EPS-u

Novosti online

01. 04. 2023. u 17:29

NISU tačne informacije koje su pojedini mediji plasirali da je "struka protiv jednočlanog akcionarskog društva u EPS-u", navodi TV Pink.

ВЕШТАЧКО ДИЗАЊЕ ТЕНЗИЈА: Струка није против једночланог акционарског друштва у ЕПС-у

Foto EPS

Naime, radi se samo o još jednom od brojnih pokušaja da se javnosti predstavi da u ovom slučaju postoji sukob između politike i struke.

Vlada je odlučna da sprovede neophodnu reformu EPS. 

Vest da Naučni savet EPS predlaže prekid transformacije preduzeća u akcionarsko društvo plasirana je kao vest da je struka protiv prve faze reforme tog preduzeća, ali je istina drugačija, tvrdi Pink. Osim predsednika Saveta za energetiku i dekana Građevinskog fakulteta odluku Naučnog saveta suštinski nije podržao nijedan drugi ugledni i uvaženi član univerzitetske i naučne zajednice.

- Država, pre svih, brine o državnom preduzeću i zaposlenima tamo i to je pokazala više puta, tako da je taj strah i izazivanje neke nesigurnosti kod onih koji rade tamo bespotrebna. Mislim da za to nema potrebe. Cilj nam je bolje, efikasnije i uređenije preduzeće - kazao je doktor ekonomskih nauka Stevica Deđanski.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je juče da neće biti privatizacije Elektroprivrede Srbije, već se radi o manipulacijama proteklih dana kada je reč o sednici nadzornog odbora i usvajanja novog statuta.

- Statut se bavi upravljanjem, svedoci smo da u energetskoj krizi, koliko je bitno da imamo snažna energetska preduzeća - rekla je Đedović.

Đedović je rekla da je drugi problem sprovođenje investicija, odnosno to se mora promeniti kako bi se bolje njima upravljalo.

- Želimo da vratimo odgovornost na preduzeće, da postoje strukture upravljanja koje će biti odgovorne. Moraju da se dovedu profesionalni ljudi koji će se boriti da naša preduzeća budu stabilnost naše privrede - rekla je Đedović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se tokom obraćanja na otvaranju deonice auto-puta "Miloš Veliki" dotakao i promena u Elektroprivredi Srbije.

- Što se EPS-a tiče, važno je to pitanje, ali to je kao i u svemu drugom, kao i u državi kada hoćemo da menjamo stvari otpori su svuda, na svakom mestu, štrajkovi na svakom koraku, svuda sve ide teško, svi hoće da sačuvaju svoje privilegije, svi hoće da nastave da lepo žive, ako je moguće da se radi manje. Šta mislite koliko je Drobnjaku teško da ima nad glavom Sinišu Malog svaki dan. I ne sanjate koliko mu je teško, ali mora da ima, u protivnom nikada ne bismo imali pare za puteve - pojasnio je predsednik Vučić.

Dodaje i to da su iz najbolje namere pozvali svetske stručnjake da pomognu po ovom pitanju.

- Zato smo mi pozvali one koji to znaju najbolje u svetu da nam po tom pitanju pomognu. Da li će da bude bezbroj otpora? Onih trikova najbednijih i najjadnijih - "a dovodiš nam Norvežane, nema Srba pametnih". I onda, šta na to da kažete. A što dovodiš Kampaca? To ti se sviđa ovo ti se ne sviđa. A što si doveo celu petorku Partizana? Pa to ti se sviđa ovo ti se ne sviđa. To je Srbija, ta borba protiv privilegija će uvek biti teška, uvek za političare najveća, za one ljude koji se obraćaju naorodu - rekao je predsednik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024