TRAŽE POMOĆ FON DER LAJENOVE: Pojedinim članicama smeta veći uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine

Tanjug

01. 04. 2023. u 11:02

ŠEFOVI država i vlada Bugarske, Mađarske, Poljske, Rumunije i Slovačke uputili su pismo predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, u kojem pozivaju na preispitivanje mera za suzbijanje negativnih efekata povećanog uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine u ovim zemljama, saopštila je pres služba bugarskog predsednika.

ТРАЖЕ ПОМОЋ ФОН ДЕР ЛАЈЕНОВЕ: Појединим чланицама смета већи увоз пољопривредних производа из Украјине

Foto AP

Prema rečima lidera pet zemalja članica EU, rat Rusije protiv Ukrajine doveo je ne samo do ogromnog povećanja troškova proizvodnje u poljoprivrednom sektoru i rizika za poslovanje, već i do problema na poljoprivrednim tržištima u Evropi, navodi se u pismu, prenosi portal Novinite.

Najozbiljnije poteškoće zbog značajnog povećanja ponude poljoprivrednih proizvoda primećuju se upravo u zemljama koje se graniče sa Ukrajinom ili su joj u neposrednoj blizini.

Istovremeno, otežano smeštanje viškova žitarica, uljarica i drugih useva u skladišta destabilizuje tržišta i dovodi do nametanja dodatnih troškova poljoprivrednim proizvođačima.

U pismu se ističe potreba za značajnim povećanjem sredstava EU dodeljenih merama podrške, pri čemu lideri pozivaju na izdvajanje dodatnih izvora finansiranja za podršku poljoprivrednicima koji trpe štetu i koji su u opasnosti od gubitka likvidnosti.

Takođe se poziva Evropska komisija da analizira mogućnost kupovine viškova žita od zemalja članica koje su susedi Ukrajine u humanitarne svrhe.

Potvrđuje se i poziv za finansijsku podršku EU za brži razvoj transportne infrastrukture i jačanje povezanosti kako bi se omogućio nesmetan transfer robe iz Ukrajine u treće zemlje.

Ukrajina, jedan od najvećih svetskih izvoznika žitarica, blokirala je svoje crnomorske luke nakon ruske invazije u februaru 2022. i pronašla alternativne rute za transport kroz zemlje Evropske unije Poljsku i Rumuniju, te su takozvana logistička uska grla dovela do toga da velike količine ukrajinskih žitarica, koje su jeftinije od onih proizvedenih u EU, završe u centralnoevropskim državama, što je pogodilo prodaju proizvoda lokalnih proizvođača.

BONUS VIDEO: PRONAĐITE RAZLIKE: U zoološkom vrtu u San Dijegu na svet došla dva mladunčeta sibirskog leoparda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili