MOMIROVIĆ: Izvoz u Mađarsku u januaru ove godine veći za 39 odsto

Novosti online

29. 03. 2023. u 12:00

UKUPNA trgovinska razmena u januaru ove godine isnosila je 272,8 miliona evra, od čega je izvoz iznosio 148,3 miliona evra, a mi očekujemo da do kraja godine obim ukupne robne razmene bude veći od prošlogodišnjih 3,65 milijardi evra, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović nakon današnjeg sastanka sa ambasadorom Mađarske, Jožefom Zoltanom Mađarom.

МОМИРОВИЋ: Извоз у Мађарску у јануару ове године већи за 39 одсто

Foto: Ministarstvo

 - Mogu slobodno da kažem da naše prijateljstvo sa Mađarskom raste i učvršćuje se i u ovim teškim vremenima. Koliko su naše dve zemlje bliske u svakom pogledu svedoči i podatak da je u poslednjih 10 godina vrednost robne razmene značajno uvećana, a posebno naš izvoz, koji je pre svega vođen rastom izvoza delova i komponenata automobilske industrije. Mađarska je nama izuzetno važan trgovinski partner, među pet država kada je reč i o izvozu i o uvozu - rekao je ministar Momirović.  

Ministar Momirović je dodao da će se nastaviti sa produbljivanjem ekonomske i političke saradnje i da će „održavanje Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju čije je sledeće zasedanje 9. i 10. maja u Beogradu biti prilika da sa timom ministra spoljnih poslova i trgovine, Peterom Sijartom, brojnim privrednicima iz Mađarske i Srbije, razgovaramo u cilju privlačenja novih investicija, kao i otvaranja novih poslovnih šansi za naše kompanije“.   

Na sastanku sa ambasadorom Mađarske više reči je bilo o CEFTA/TCT zelenim koridorima, jer je za Srbiju od velike važnosti njihovo proširenje na granične prelaze sa državama članicama EU, a sa ciljem smanjenja čekanja prilikom transporta robe. Poslednjih godina Mađarska pokazuje sve veći interes za ulaganja na celoj teritoriji Srbije, posebno kada je reč o ulaganju u oblasti automobilske, građevinske i prehrambene industrije, obnovljivih izvora energije, vodoprivrede i zaštite životne sredine.   

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije