FARMERI OGORČENI: Ukrajinsko žito zapljusnulo Poljsku i Rumuniju

Novosti onlajn

28. 03. 2023. u 22:35

MINISTARSTVO poljoprivrede i ruralnog razvoja Poljske apelovalo je na vladu da finansijski podrži poljoprivrednike, pogođene prilivom ukrajinskog žita u republiku.

ФАРМЕРИ ОГОРЧЕНИ: Украјинско жито запљуснуло Пољску и Румунију

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Poljske vlasti nameravaju da u Evropskoj komisiji pokrenu pitanje problema ukrajinskog žita na istoku Evrope, saopštio je poljski premijer Mateuš Moravjecki na konferenciji za novinare u Bukureštu.

Prema njegovim rečima, ovaj problem je ujedinio Poljsku i Rumuniju.

- To žito, u skladu sa obećanjima Evropske komisije, trebalo bi da putuje u Afriku i na Bliski istok, ali tehnički nedostaci i izostanak reakcije doveli su do toga da nešto od ovog žita, kao i drugih poljoprivrednih proizvoda, ostanu u zemlji, zbog čega se snižavaju cene (lokalnim) farmerima - rekao je on.

- U narednim danima ili nedeljama Poljska će učiniti sve da pokrene ovo pitanje na odgovarajući način - rekao je Moravjecki.

Poljski farmeri su već nekoliko meseci ogorčeni, jer deo ukrajinskog žita, umesto da bude poslato tranzitom u treće zemlje, ostaje na poljskoj teritoriji, stvarajući konkurenciju poljskom žitu. Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Poljske apelovalo je na vladu zemlje sa zahtevom da pruži finansijsku podršku poljoprivrednicima, pogođenim prilivom ukrajinskog žita u republiku. Ali poljoprivrednici ovu meru smatraju nedovoljnom i zahtevaju sistemska rešenja.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

"NOVOSTI" NA ULICAMA PARIZA: Ponovo masovne demonstracije - francuska prestonica u haosu


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)