POMOĆNIK MINISTRA O SUZBIJANJU SIVE EKONOMIJE: Svaka investicija u inspekcijske organe višestruko se vraća

Novosti online

28. 03. 2023. u 12:57

PROŠLE nedelje predstavljen je novi Program za suzbijanje sive ekonomije, u periodu od 2023. do 2025. godine, a kao jedan od ključnih ciljeva izdvaja se i unapređenje efikasnosti inspekcijskih službi.

ПОМОЋНИК МИНИСТРА О СУЗБИЈАЊУ СИВЕ ЕКОНОМИЈЕ: Свака инвестиција у инспекцијске органе вишеструко се враћа

Foto: Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine

Pomoćnik ministra unutrašnje i spoljne trgovine Aleksandar Adamović, je tim povodom u razgovoru za Telegraf, na marginama Majkrosoftovog partnerskog skupa na Savskom nasipu, prokomentarisao fiskalizaciju i njene rezultate na polju suzbijanja sive ekonomije u proteklom periodu od kada je ista uvedena.

- NALED je objavio Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije u periodu od 2023. do 2025. godine. Samim tim tu su predviđeni ciljevi državnih organa u kontekstu suzbijanja sive ekonomije. Ono što je jako značajno, a što je tada spomenuto, jeste ulaganje u inspekcijske organe. Svaka investicija u inspekcijske organe višestruko se vraća kada je reč o budžetskim prihodima i obezbeđivanju stabilnosti tržišta, a to je nešto na čemu sigurno težimo u ovoj situaciji svi zajedno - rekao je Adamović.

Dodao je i to, da je u kontekstu suzbijanja sive ekonomije tržišna inspekcija već uhvatila korak sa procesom digitalizacije kroz različite programe i saradnju kako sa međunarodnim institucijama, tako i sa domaćim, ali i privrednim subjektima.

- Svakodnevno koristimo odgovarajuće alate u kontekstu zaštite prava intelektualne svojine, suzbijanja nelegalne delatnosti, odnosno prodaje koju obavljaju neregistrovani subjekti putem interneta. Upravo tako doprinosimo zaštiti potrašača i njihovoj bezbednosti, kada govorimo o usaglašenosti proizvoda koji se nalaze na tržištu. Mi kao inspekcija imamo veliki interes da naše tržište bude u potpunosti regulisano i da bude usklađeno sa normama Evropske unije, zato što podržavamo snažno slobodan protok robe - poručio je Adamović.

Prema njegovim rečima, proces digitalizacije doprinosi stabilizaciji i sigurnosti tržišta i budžetskim prihodima.

- U tom smislu vidimo i e-fakturu, i potencijalno e-otpremnicu koja je u pripremi. Mislimo da smo na dobrom putu potpune zaštite tržišta kada govorimo sa aspekta unutrašnje trgovine - kaže pomoćnik ministra unutrašnje i spoljne trgovine.

Na pitanje o evrointegracijama i to kakav primer nam daje evropsko tržište Adamović ističe da što se tiče tržišne inspekcije, ona je trenutno najmodernija inspekcija kada je reč o primeni digitalnih alata koji se koriste na planu suzbijanju sive ekonomije.

- Rezultati tog rada su predstavljeni u Holandiji kao svetao primer modaliteta za suzbijanje sive ekonomije. Naročito u kontekstu zaštite prava intelektualne svojine. Jako sam ponosan na sve ljude koji rade u tržišnoj inspekciji sa tog aspekta. Korišćenjem tih alata uspeli smo da razotkrijemo i nelegalnu prodaju akciznih roba, odnosno cigareta i rezanog duvana - zaključio je Adamović.

BONUS VIDEO: MK group i AIK banka izdvajaju 600.000 evra za lepše odrastanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)