"KORISTILI BISMO DOLAR DA NAM DOZVOLJAVAJU" Putin progovorio o dedolarizaciji - SAD sama seče granu na kojoj sedi

Novosti onlajn

27. 03. 2023. u 18:59

RUSKI predsednik Vladimir Putin rekao je da sve veću upotrebu kineskog juana i drugih valuta u Rusiji u transakcijama sa stranim partnerima ne treba posmatrati kao napad na američki dolar.

КОРИСТИЛИ БИСМО ДОЛАР ДА НАМ ДОЗВОЉАВАЈУ Путин проговорио о дедоларизацији - САД сама сече грану на којој седи

Foto: Shutterstock/Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

U intervjuu za TV kanal Rusija 24, Putin je rekao da je ta odluka nametnuta njegovoj zemlji zapadnim sankcijama.

- Koristili bismo dolar, ali nam to ne dozvoljavaju, pa kako da izvršimo plaćanja? U valuti koja je prihvatljiva za naše trgovinske partnere. Juan je jedna takva valuta, pogotovo što ga koristi i Međunarodni monetarni fond - naveo je ruski lider.

Brojne sankcije uvedene Moskvi kao odgovor na Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini uključuju stavljanje na crnu listu određenog broja ruskih banaka i njihovo uklanjanje iz SVIFT međubankarskog sistema za razmenu poruka, kao i zabrane transakcija sa ruskim finansijskim subjektima i zamrzavanje deviznih rezervi.

Ograničenja su oduzela Rusiji mogućnost da obavlja širok spektar međunarodnih transakcija u dolarima i evrima, zbog čega je Moskva izgubila poverenje u ove valute.

Dok Rusija od prošle godine pojačava korišćenje alternativnih valuta u transakcijama, ranije ovog meseca Putin je predložio da se kineski juan koristi šire, ne samo u trgovini sa Kinom, već i u transakcijama Rusije sa zemljama Afrike i Latinske Amerike.

Putin je ponovio da će Rusija nastaviti da širi upotrebu valuta koje smatra pouzdanim.

- Naši partneri sa zadovoljstvom pristaju da s nama trguju u juanima. Zemlje koje proizvode naftu na Bliskom istoku rekle su da takođe žele da koriste juan. Postepeno ćemo širiti njegovu upotrebu i proširiti obim valuta koje smatramo pouzdanim. Da, razumemo da postoje određene prednosti za dolar danas, postoje određena ograničenja u valutama koje koristimo, ne samo juan, već i druge valute. Ali svaka zemlja je zainteresovana da ojača svoju nacionalnu valutu i sve zemlje će nastojati da to učine - rekao je Putin.

Ruski lider smatra da Sjedinjene Države "seku granu na kojoj sede" ograničavanjem upotrebe dolara u zavisnosti od političke situacije.

- Postoji sama činjenica da su nam zamrznuli devizne rezerve. Sve zemlje sveta, uveravam vas – barem one koje imaju rezerve – počele su da se pitaju koliko je Amerika pouzdana kao partner. I svi su došli do zaključka da je nepouzdan - dodao je Putin.

BONUS VIDEO: PUTIN NA BOŽIĆNjOJ LITURGIJI - Predsednik Rusije u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)