OD MAJA VEĆI RAČUNI ZA STRUJU I GAS: Trenutno imamo najjeftinije energente, mora doći do promene cena

E. Božić Talijan

24. 03. 2023. u 15:37

OD 1. maja gas će poskupeti za 10 odsto. Nadzorni odbor "Srbijagasa" usvojio je u utorak Predlog izmena godišnjeg programa poslovanja u koji je uključena i projekcija povećanja regulisanih cena za javno snabdevanje malih kupaca i domaćinstava, na nivou od 10 procenata počev od 1. maja ove godine.

ОД МАЈА ВЕЋИ РАЧУНИ ЗА СТРУЈУ И ГАС: Тренутно имамо најјефтиније енергенте, мора доћи до промене цена

JP"Srbijagas"

Ostaje još da Savet Agencije za energetiku da saglasnost na ovu odluku. Tu nije kraj korekcijama cena, jer kako „Novosti“ saznaju, istog datuma električna energija bi trebalo da poskupi osam odsto. Podsetimo, novim aranžmanom Srbije sa MMF predviđeno je poskupljenje struje i plavog goriva.

- Do povećanja cena gasa i električne energije neminovno mora doći - ističu za "Novosti" u Ministarstvu energetike. - Trenutne cene su među najnižima u regionu i Evropi, s obzirom na to da ih država značajno subvencioniše, što je neodrživo. Težićemo da poskupljenja budu što je moguće manja, ali i dovoljna da bi elektroenergetski sistem države bio održiv, posebno u doba energetske krize.

Kako je generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović nedavno istakao, uprkos dogovoru sa MMF, nakon 1. maja ne mora da dođe do drugog poskupljenja u ovoj godini. To će, kako je objasnio, prevashodno zavisiti od cene gasa na berzama.

"Srbijagas" je u Predlogu rebalansa uvećao i količine planirane nabavke gasa imajući u vidu veće utiskivanje ovog energenta u podzemno skladište Banatski Dvor u cilju obezbeđivanja sigurnosti snabdevanja domaćeg tržišta naredne zime. U kontekstu procena Međunarodne agencije za energiju i evropskih stručnjaka da se sledeće sezone očekuje kriza u snabdevanju gasom na Starom kontinentu, izuzetno je značajno da Srbija obezbedi dovoljno zaliha. Prema Bajtovićevim rečima, naša zemlja ima višak gasa zbog dobrih dugoročnih ugovora iz kojih je ostalo 100 miliona kubnih metara. On je najavio da će rezerve u Banatskom Dvoru do kraja jeseni dostići 750 miliona kubika, plus oko 200 miliona u Mađarskoj.

- Zalihe su ostale i u skladištima zakupljenim u Mađarskoj, a zakup je produžen i plaćen za još godinu dana - rekao je Bajatović. - Srbija će imati rezerve između 800 i 900 miliona kubnih metara. Za jednu sezonu, uz svu potrošnju, našoj zemlji je potrebno 1,6 milijardi kubika.

Upravo ovo investiranje u rezerve povećava troškove "Srbijagasa", a osim toga Mađarska je podigla cenu skladištenja, šest puta za utiskivanje gasa, a tri i po puta za istiskivanje. Takođe, "Srbijagas" kupuje energent po višim cenama od onih po kojima ga prodaje.

Da bi obezbedio zalihe gasa potrebni su mu krediti, koje bez garancije države ne može da dobije. MMF je za potrebe ovog javnog preduzeća odobrio ukupno 800 miliona dolara iz aktuelnog aranžmana. Kako je Bajatović ukazao, to nije dovoljno da se pokriju svi navedeni troškovi. Najavljeno poskupljenje, kako je objasnio Bajatović, neće doneti veliku zaradu "Srbijagasu", ali kompanije nije gubitaš, već posluje zadovoljavajuće.

OLAKŠICE ZA ENERGETSKI UGROŽENE

KAKO bismo zaštitili energetski ugrožene građane, za energetski ugrožene kupce je izdvojeno tri puta više novca kroz budžet - ističu u Ministarstvu energetike. - Prema Uredbi o energetski ugroženom kupcu broj građana koji bi mogao da ostvari ovaj status povećan je sa oko 60.000 na 191.000. Do kraja februara je oko 62.000 građana već ostvarilo status energetski ugroženog kupca i dobilo olakšice na računima za električnu energiju, gas ili toplotnu energiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

I DALJE RASTEMO, UPRKOS KRIZI, A JAVNI DUG NAM JE POD KONTROLOM: Mali sa potpredsednicom regiona Evrope i Centralne Azije u Svetskoj banci