VAŽAN SASTANAK MINISTRA: Mali razgovarao sa investitorima iz Evrope i SAD

Tanjug

22. 03. 2023. u 14:28

MINISTAR finansija Siniša Mali sastao se danas u Palati Srbija sa predstavnicima Bank of America i više od 10 investitora iz Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, koji su zainteresovani za ulaganje u Srbiju i region.

ВАЖАН САСТАНАК МИНИСТРА: Мали разговарао са инвеститорима из Европе и САД

FOTO: Tanjug/AP

Tema sastanka je bila atraktivnost Srbije za ulaganje, i u tom smislu stabilnost javnih finansija, pozicija Srbije u kontekstu aktuelnih geopolitičkih dešavanja i put Srbije ka Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Investitore su dodatno zanimala i planirana ulaganja u energetiku, delovanje Srbije na međunarodnom tržištu kapitala i dostizanje investicionog rejtinga, a sagovornici su razgovarali i o inicijativi Otvoreni Balkan, koja podrazumeva region bez granica i doprinosi rastu celog regiona.

Kada je reč o atraktivnosti Srbije za ulaganje, Mali je rekao da je prošle godine Srbija imala rekordne 4,4 milijarde evra stranih direktnih investicija, kao i da oko 60 odsto ukupnih stranih investicija u regionu dolazi upravo u Srbiju.

Istakao je da je Vlada odlučna u cilju da ulaže velika sredstva u javne investicije, tako da se trenutno gradi čak 10 auto-puteva, što dodatno utiče na atraktivnost zemlje.

Mali je investitorima predstavio stanje srpskih javnih finansija i istakao da je Srbija u potpunosti stabilna, uprkos izazovima, i da je u poslednjih nekoliko godina postala atraktivna investiciona destinacija.

Rekao je i da je Srbija u prošloj godini zabeležila rast BDP-a od 2,3 odsto i naglasio da je u vremenima krize, u poslednjih nekoliko godina, kumulativno bila jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi.

Mali je dodao i da je u apsolutnom iznosu prošle godine BDP iznosio rekordnih 60 milijardi evra, kao i da se ove godine očekuje 68 milijardi evra.     

Naveo je i da je ta brojka 2012. godine bila upola manja, odnosno da je BDP u apsolutnom iznosu bio 33 milijarde evra.

Prema njegovim rečima, srpska ekonomija raste i otporna je, a pre pandemije korona virusa nekoliko godina zaredom Srbija je imala suficit u budžetu i dovoljno prostora da se pomogne privredi i građanima paketom od čak devet milijardi evra.

Na taj način, istakao je Mali, sačuvana su radna mesta, a nezaposlenost je trenutno na istorijskom minimumu.

Takođe, naglasio je i da Srbija pripada Evropskoj uniji i da od toga može da ima koristi ceo region.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (11)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja