PAD MALOPRODAJE U POLJSKOJ: Inflacija smanjuje potrošačku moć - najbrži tempo od 2020. godine

Novosti online

22. 03. 2023. u 10:29

MALOPRODAJA u Poljskoj je opala drugi mesec zaredom, najbržim tempom od 2020. godine, pošto je inflacija nastavila da smanjuje potrošačku moć, saopštio je u utorak Statistički zavod Poljske podatke za februar.

ПАД МАЛОПРОДАЈЕ У ПОЉСКОЈ: Инфлација смањује потрошачку моћ - најбржи темпо од 2020. године

Foto Shutterstock

Prošlog meseca, prodaja u sektoru je opala za 5 odsto na godišnjem nivou, što je daleko više od očekivanog pada od 1,4 odsto, pokazuju brojke. Na mesečnom nivou, maloprodaja je zabeležila pad od 3,6 odsto u odnosu na januar.

- Promet robe na malo, uz kalkulacije na osnovu podataka iz prodavnica sa najmanje 10 zaposlenih, u februaru je smanjen za 5 odsto. Istovremeno, u januaru je ovaj pad iznosio 0,3 odsto - navodi se u izveštaju.

Ekonomisti slab promet pripisuju stalnom pritisku na realne raspoložive prihode i kupovnu moć domaćinstava, uzrokovanu spiralnom inflacijom.

Prodaja nameštaja i aparata za domaćinstvo u februaru je pala za 10,3 odsto, dok je prodaja na malo ostalih trajnih dobara smanjena za 12,3 odsto.

Kupovina hrane u Poljskoj je opala drugi mesec zaredom, pala je 4,6 odsto u februaru u poređenju sa istim periodom prošle godine. Podaci su takođe pokazali godišnji pad prodaje goriva od 26,2 odsto.

Inflacija u Poljskoj je najviša od 1996. godine. Potrošačke cene su u februaru porasle 18,4 odsto na godišnjem nivou, u odnosu na 16,6 odsto prethodnog meseca, prema najnovijim podacima poljskog Statističkog zavoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili