REKORDNO ZADUŽIVANJE AMERIČKIH BANAKA: Desetine milijardi više nego 2008.

Novosti online

17. 03. 2023. u 18:53

AMERIČKE banke su zajedno prošle nedelje od Federalnih rezervi (Fed) pozajmile skoro 165 milijardi dolara, što ukazuje na sve jača „naprezanja“ u finansijskom sektoru posle kolapsa banke „Silicijumska dolina“.

РЕКОРДНО ЗАДУЖИВАЊЕ АМЕРИЧКИХ БАНАКА: Десетине милијарди више него 2008.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Podaci koje je objavio Fed pokazali su 152,85 milijardi dolara zaduživanja kroz kreditnu liniju koja služi za održavanje likvidnosti banke, u nedelji završenoj 15. marta, što je rekordno visok nivo, u odnosu na 4,58 milijardi dolara prethodne nedelje.

Prethodni najviši nivo bio je 111 milijardi dolara koji je postignut u vreme svetske finansijske krize 2008. godine.

Takođe, podaci su pokazali 11,9 milijardi dolara pozajmljivanja iz novog Fedovog programa za hitne rezerve, koji je pokrenut u nedelju, preneo je „Fajnenšal post“.

Krediti odobreni kroz dva sistema pomoći Feda, pokazuju da je bankarski sistem nestabilan i da se muči sa migracijom depozita posle propasti „Silicijumske doline“ i njujorške „Signačer“ banke, ocenjuje „Blumberg“.

Podsetimo, grupa velikih američkih banaka ubacila je 30 milijardi dolara u manju regionalnu „Prvu republičku banku“, za koju se smatra da je u opasnosti da propadne.

Taj potez usledio je u trenutku kada vlasti u SAD pokušavaju da zaustave paniku nakon niza kolapsa američkih banaka.

„Prva republička banka“, sa sedištem u San Francisku, doživela je pad cene akcija za gotovo 70 odsto tokom prošle sedmice pošto su investitori bili zabrinuti da je to sledeća banka u riziku od navale klijenata koji povlače svoje depozite.

Problemi u bankarskom sektoru pojavili su se u SAD prošle sedmice kada je banka „Silicijumska dolina“, 16. najveći kreditor u zemlji, propala, što je najveći gubitak američke banke od 2008. godine.

Vlasti su reagovale garantovanjem depozita iznad uobičajenih granica u pokušaju da spreče dalje povlačenje bankarskih depozita, ali finansijska tržišta su ostala nestabilna.

Američka centralna banka prijavila je porast hitnih kredita bankama, sa 318 milijardi dolara neotplaćenih kredita od srede, u odnosu na 15 milijardi dolara nedelju dana ranije.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a