VESIĆ: Poziv Švajcarcima da grade brzu prugu Beograd-Niš (FOTO)

Novosti online

17. 03. 2023. u 13:15

VESIĆ i Šmid za jačanje ekonomske saradnje Srbije i Švajcarske. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je danas sa ambasadorom Švajcarske u Srbiji Ursom Šmidom o razvoju bilateralnih odnosa, pre svega u oblasti transporta i infarstrukture.

ВЕСИЋ: Позив Швајцарцима да граде брзу пругу Београд-Ниш (ФОТО)

Ministarstvo građevinarstva

Vesić i Šmid su konstatovali da postoji obostrano interesovanje za proširenje saradnje, povezivanje kompanija dve zemlje, kao i za dodatna ulaganja švajcarskih kompanija u Srbiju.  

Ministar Vesić je svom sagovorniku preneo da će u aprilu posetiti Švajcarsku, gde će se sastati sa švajcarskim ministrom transporta i posetiti kompaniju Štadler, jednu od svetskih lidera u proizvodnji šinskih vozila, koja je počela proizvodnju u Kragujevcu.

“Dok sam obaljavao javnu funkciju u Beogradu molio sam Štadler koji u Srbiji veoma mnogo radi da započnu proizvodnju u Srbiji. Sada kada su to uradili, kako sam im tada obećao, posetiću njihovu kompaniju u Švajcarskoj”, rekao je ministar Vesić.  

On je naveo i da će biti raspisan tender za izgradnju brze pruge Beograd – Niš, za koju je Evropska unija izdvojila najveći grant za Srbiju ikada, od 610 miliona evra i da su i švajcarske kompanije dobrodošle. Sagovornici su se saglasili da bi bilo korisno da se organizuje susret švajcarskih i srpskih privrednika, kako bi razgovarali o budućoj saradnji.  

Ambasador Šmid je rekao da su odnosi Srbije i Švajcarske bogati i sveobuhvatni, ali da postoji prostor za njihovo dodatno unapređenje.

On je najavio da će se u junu ove godine sastati Mešovita Ekonomska komisija u Bernu, što će biti prilika da se rekapituliraju rezultati u ekonomskoj saradnji i da se razgovara o novim projektima i ulaganjima.  

Ministar je ukazao da će novi terminal aerodroma biti otvoren u junu, pre početka letnje sezone, navodeći da se nakon obnove očekuje da „Nikola Tesla“ opslužuje 14 miliona putnika godišnje.  

Vesić i Šmid su konstatovali i da u Švajcarskoj živi veliki broj građana poreklom iz Srbije, te da je srpska dijaspora u toj zemlji takođe važan element saradnje dve zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)