POTPISAN UGOVOR SA EBRD: Ministar Mali saopštio - "Obezbeđeno 300 miliona evra za reformisanje EPS-a"

Novosti online

15. 03. 2023. u 14:54

POTPREDSEDNIK Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli, kao i direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Miroslav Tomašević i direktor EBRD za energetski sektor jugoistočne Evrope Gregori Zielinski, potpisali su danas u Ministarstvu finansija ugovore o kreditu vrednosti 300 miliona evra, namenjenih ulaganju u elektroenegretski sektor Srbije.

ПОТПИСАН УГОВОР СА ЕБРД: Министар Мали саопштио - Обезбеђено 300 милиона евра за реформисање ЕПС-а

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ovo je drugi najveći zajam EBRD Republici Srbiji, koji je do danas uložio u našu zemlju ukupno 7,9 milijardi evra.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović.

Sredstva će koristiti EPS koji se tokom zimske sezone suočio sa značajnim smanjenjem likvidnosti zbog uvoza značajnih količina električne energije.

Mali je istakao da je ovo podrška međunarodnih finansijskih institucija vladinoj strategiji za dekarbonizaciju sektora električne energije, sa ciljem postepenog ukidanja uglja do 2050. godine. Istakao je i da će to pomoći u razvoju regulatornog okvira za razvoj korišćenja obnovljivih izvora energije i podsticati njihovo uvođenje, kao i osigurati sigurnost i održivost snabdevanja energijom.

- Ulaganja u energetiku smo definisali kao prioritet Vlade Srbije jer je energetska kriza dodatno istakla izazove u ovom sektoru. Potrebna su ulaganja, modernizacija, podizanje kapaciteta i spremnosti na krizne situacije u ovom sektoru i time se bavimo - rekao je Mali nakon potpisivanja ugovora.

Osim toga, kako je dodao, radiće se na reformisanju EPS-a koji mora imati jače korporativno upravljanje, bolje menadžerske kapacitete.

- Profesionalizacija ovog preduzeća je strateški važan korak za celokupan energetski sektor Srbije i to ćemo i sprovesti, nema više odlaganja ovog važnog zadatka - poručio je Mali.

Mateo Kolanđeli istakao je da EBRD ima bogato međunarodno iskustvo u pružanju pomoći u reformisanju državnih preduzeća, te najavio i tehničku pomoć u ovom procesu.

- Radujemo se saradnji sa EPS-om i srpskim vlastima na ambicioznom reformskom programu koji donosi ovaj kredit. U koordinaciji sa MMF-om i drugim međunarodnim finansijskim institucijama i donatorima, posvećeni smo da doprinesemo transformaciji energetskog sektora Srbije - rekao je Kolanđeli.

Na sastanku je podvučena činjenica da velike hidroelektrane u Srbiji obezbeđuju oko 30 odsto proizvodnje energije u Srbiji, dok obnovljivi izvori energije, kao što su vetar i solarna energija, čine manje od tri odsto proizvodnje i imaju potencijal da značajno pomognu zemlji u razvoju čistog, novog, domaćeg snabdevanja energijom.

Finansiranje će biti obezbeđeno u dve tranše, uz garanciju Ministarstva finansija u ime države Srbije.

EBRD je u 2022. obezbedio ukupno 650 miliona evra Republici Srbiji, od čega je više od tri četvrtine otišlo na projekte u privatnom sektoru.

BONUS VIDEO: Siniša Mali - Srbija je na sigurnom putu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)