GRAĐANIN SE ŽALI: Uplatio sam 2.000 za tag, uključio se na autoput i ostalo mu samo 210 dinara - stigao odgovor iz "Puteva Srbije"

S. BULATOVIĆ

27. 02. 2023. u 17:00

NA spisku pritužbi potrošača nedavno se našlo i JP "Putevi Srbije" i sistem njihove elektronske naplate. Jedan vozač požalio se da je ocu kupio uređaj za elektronsku naplatu putarine i uplatio novac, a da je kada ga je prvi put iskoristio - kredit već bio potrošen. Putari odgovaraju da nije bilo "namernih grešaka" i neosnovanog umanjenja kredita, već se to desilo isključivo zbog toga što se korisnik nije pridržavao uputstva za postavljanje i korišćenje uređaja za ENP.

ГРАЂАНИН СЕ ЖАЛИ: Уплатио сам 2.000 за таг, укључио се на аутопут и остало му само 210 динара - стигао одговор из Путева Србије

Foto N. Fifić

Jedan potroša tvrdi da je na uređaj krajem decembra uplatio 2.000 dinara i došao na stanje od 2.100 dinara. Uređaj, kaže, od tada nije korišćen. Pre nekoliko dana, prilikom uključenja na auto-put, korisnik je saznao da je na njemu ostalo svega 210 dinara. Dobio je listing.

- Na listingu se može videti da je poslednji put korišćen 20. decembra na deonici Umčari-Beograd - tvrdi potrošač. - Zatim je očitano da je iste sekunde ušao na auto-put na naplatnoj stanici Beograd i na istom mestu je napustio 40 dana kasnije.

"Putevi Srbije" objašnjavaju kako je došlo do ove situacije. Kupac se automobilom uključio na auto-put na naplatnoj stanici Mali Požarevac. U autu je, po svoj prilici, imao dva ENP uređaja.

- Sistem za ENP registrovao je uređaj sa serijskim brojem 20300673553 u 14:34:26, na ulaznoj traci 01, sa anomalijom "Neuspeo upis na TAG", stanje kredita iznosilo je 2.100 dinara - odgovaraju "Putevi Srbije". - Sistem je registrovao i uređaj za ENP sa serijskim brojem 15470004340, na kome je bilo 1.200 dinara, za koji je izvršen uspešan upis na TAG. Utvrđeno je da se drugi uređaj u spornom trenutku nalazio neadekvatno zaštićen u vozilu, zbog čega je došlo do istovremenog očitavanja oba. To je dovelo do neuspešnog upisa na ENP prvog uređaja.

U javnom preduzeću dodaju da je prilikom izlaska sa auto-puta na drugom uređaju umanjen kredit za 80 dinara, što je regularna cena za relaciju Mali Požarevac - Beograd. U isto vreme je na prvom uređaju kredit umanjen u iznosu od 1.890 dinara sa anomalijom "Isteklo vreme". Iznos od 1.890 dinara predstavlja cenu za najdužu relaciju deonice uvećanu za vanredne troškove.

Putari objašnjavaju da je do "isteklog vremena" došlo zbog "neuspelog upisa na TAG" prilikom ulaska na auto-put, jer su se u vozilu nalazila dva uređaja za ENP, od kojih onaj koji nije trebalo da se koristi, nije bio propisno zaštićen.

- Reklamirani iznos od 1.890 dinara korisniku će biti refundiran iz razloga što je putarina u iznosu od 80 dinara plaćena sa drugog uređaja za ENP - zaključuju putari.

UPUTSTVO NEOPHODNO

"PUTEVI Srbije" dele uputstvo za korišćenje uređaja za elektronsku naplatu putarine, a reklo bi se da je i neophodno.

- Ukoliko se oglasi zvučni signal sa jednim bipom, znači da je transakcija obavljena uspešno i vozilo može nastaviti dalje kretanje - stoji u saopštenju. - Ukoliko se oglasi zvučni signal sa dva bipa, transakcija je obavljena uspešno, ali na uređaju za ENP je registrovano nedovoljno novca za sledeći prolazak. Ukoliko se oglasi zvučni signal sa četiri bipa, vozilo se mora odmah zaustaviti, jer ne može da koristi elektronsku naplatu putarine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna