"NOVOSTI" ISTRAŽUJU: U Beogradu samo na ovoj opštini kvadrat još 2.000 evra u novogradnji

B. Caranović

09. 02. 2023. u 12:00

JOŠ na prste mogu da se nabroje beogradska naselja gde je u ponudi starogradnja za manje od 2.000 evra po kvadratu. Čak su i periferni delovi opština poznatih po lokacijama sa nižim i pristupačnim cenama, odavno prešišali ovu sumu. Ili joj se vrlo približili. Prema podacima prestoničkih agencija za nekretnine, stanovi gde cene u proseku nisu premašile ovu sumu mogu da se pronađu u Altini, Resniku, Borči, Ovči, Krnjači, udaljenijim delovima Mirijeva. Novogradnje gotovo da nema nigde za te pare, a u većini opština - ni za manje od 3.000 evra.

НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: У Београду само на овој општини квадрат још 2.000 евра у новоградњи

Foto N. Fifić

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) za poslednji kvartal prethodne godine, jedina beogradska opština gde se novogradnja prodaje ispod 2.000 evra u proseku je Rakovica. Najskuplji je kvadrat u Starom gradu - 3.468, Savskom vencu - 4.375 i Vračaru - 2.680 evra, dok je oko 2.500 evra u Novom Beogradu, na Zvezdari i Čukarici. Oko 2.300 evra je metar kvadratni u Zemunu, na Paliluli, Voždovcu. U Rakovici se još nude stanovi koji nisu imali vlasnike za 1.667 evra po kvadratu.

Zvanična statistika pokazuje i da su tek izmalterisani stanovi u glavnom gradu, u proseku, poskupeli za oko 45 odsto u odnosu na 2019. godinu, dok su samo od prošle godine skuplji za oko 30 procenata. Rekorder po poskupljenju je Čukarica, gde je kvadrat za oko tri godine poskupeo preko 80 odsto! Od lane za trećinu. Dok su se u ovom delu grada 2019. godine pazarili friški stanovi u proseku za 1.325 evra, sada je ta cena - 2.410 evra. Kupac nekretnine pre kriza - pandemije i rata u Ukrajini, mogao je da kupi gotovo dva ista stana, kao vlasnik koji je na kraju prethodne pazario nekretninu "čekajući bolje dane". Znatno su se "popeli" kvadrati Savskog venca - više od 50 procenata za tri godine, Zemuna - 45 procenata, Zvezdare oko 40 odsto.

 

Ilustracija V. N.

Katarina Lazarević, vlasnica agencije za nekretnine kaže da su još retke lokacije gde se starogradnja nudi za manje od beogradskog proseka. U povoljnijoj ponudi su udaljeniji delovi zemunskog naselja Altina, gde je trenutno kvadrat 1.600 evra, a toliko traže i vlasnici nekretnina u Borči.

NEMA PRAVILA

VELIKI problem je što se u novogradnji sve manje nude mali stanovi, garsonjere, jednosobni i manji dvosobni, a koji su upravo i najtraženiji - kaže Lazarevićeva. - Investitorima se više isplati da zidaju veće stanove, nego da prave više manjih, što podrazumeva i više kupatila i kuhinja, a što poskupuljuje izgradnju. Nekada su postojala urbanistička pravila kakve i sa kakvim kapacitetima su potrebne zgrade. Danas se gradi nehumano, a kvartove prekrivaju beton i zid, jer čim investitor dobije dozvolu, poenta je samo da što više nazida.

- Interesantno da je Batajnica već prešišala 2.000 evra, a u Mirijevu može da se pronađe po nižoj ceni od oko 1.700 evra u baš udaljenijim delovima naselja - kaže Lazarevićeva. - U Rakovici se cene kreću oko 1.600 do 1.700 evra. Sve je toliko poskupelo da nam kupci traže Banovce, gde su stanovi već preko 1.800 evra, kao i Staroj Pazovi gde se "krov nad glavom" može kupiti i za 1.200 evra po kvadratu.

Među mestima gde se može pronaći pokoji slobodan stan po manjoj ceni su i Železnik, Resnik, Višnjička banja. Da se situacija neće stabilizovati u skorije vreme, smatra Nebojša Nešovanović iz Društva procenitelja Srbije.

CENE I DALjE RASTU

RAST cena na tržištu nekretnina je pre svega uslovio spoljni faktor, veliki broj stranih državljana iz Ukrajine i Rusije - kaže Nešovanović. - Pre svega je skočila cena najma, pa su mnogi građani koji imaju novac u štednji odlučili da ga ulože u nekretnine. Veća potražnja je automatski podigla cenu, a ako se obistine predviđanja za nove eskalacije sukoba u Ukrajini i eventualni novi upliv Rusa, ne samo da cene neće da idu naniže, već će i dalje da rastu.

- Kada je reč o novogradnji, sve traženije lokacije u centru grada i Novom Beogradu premašile su već i cenu od 3.000 evra. Trenutno, čak ne možemo ni da predvidimo kada bi mogao da se zaustavi rast cena - kaže Nešovanović. - Kako se većina stanova u Srbiji kupuje iz sopstvenih sredstava, umesto iz kredita što je praksa u EU, na cene i tržište nekretnina ne utiče skok euribora i poskupljenje kredita. Srbija će verovatno biti jedina evropska zemlja koja će i u 2023. godini beležiti rast tržišta nepokretnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NIJE DOVOLJNO SAMO ISPIRANJE: Jedini pravi način čišćenja jagoda