POSKUPLJUJU RATE KREDITA: Evropska centralna banka sutra podiže referentnu kamatnu stopu

B. Ca.

01. 02. 2023. u 22:08

SUTRA Evropska centralna banka podiže referentnu kamatnu stopu na tri odsto.

ПОСКУПЉУЈУ РАТЕ КРЕДИТА: Европска централна банка сутра подиже референтну каматну стопу

Novogradnja sve skuplja, Foto M. Anđela

To su najnovija predviđanja stručnjaka. Ubrzo će uslediti skok euribora, a time i rata za stambene kredite.

Za dužnika koji je otplatio više od pola kredita, poskupljenje će biti manje nego za one koji su na početku otplate, pa i dalje vraćaju banci kamatu.

Rata za kredit od 64.000 evra podignut krajem prošle godine, na 25 godina, porasla je za oko 90 evra, sa 297 na 386 evra. A posle novog obračuna euribora, biće još povećana. Ne za 30 odsto kao do sada, ali kako bankari predviđaju, za najmanje još deset evra.

Na primeru pozajmice iz 2019. godine od 60.000 evra, sa otplatom od 25 godina, i dalje je ostao veći deo kamate da se vrati, pa je mesečna obaveza porasla sa 212 na čak 281 evro i novo povećanje stiže već sa sledećim obračunom.

Kod stambenog kredita iѕ 2007. godine od 60.000 evra, uzetog na 20 godina, više od polovine duga je isplaćeno, pa je i skok kamate manje izražen. Dok je pre krize, skoka inflacije i kamata, mesečna rata iznosila 346 evra, sada je za oko 40 evra više - 389 evra.

Za poslednjih nekoliko meseci kamate na stambene kredite su zbog rasta eurobora, povećane za više od tri odsto. Umesto nekadašnjih oko tri procenata, sada su uglavnom od šest pa naviše.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)