SRBIJA OSTVARILA REKORD: Veći je i od bruto domaćeg proizvoda naše zemlje

E.B.T.

01. 02. 2023. u 17:29

SRBIJA je prošle godine ostvarila rekordnu spoljnotrgovinsku razmenu od 66,6 milijardi evra, koja je veća od bruto domaćeg proizvoda naše zemlje. Izvoz po stanovniku bio je veći od 4.000 evra.

СРБИЈА ОСТВАРИЛА РЕКОРД: Већи је и од бруто домаћег производа наше земље

Foto: N. Fifić

Ovo je danas izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović ističući da je Evropska unija i dalje najznačajniji kupac naših roba i usluga. Njeno učešće u našem ukupnom izvozu, kako dodaje, iznosi 64 odsto.

- U teškoj borbi sa inflacijom koju smo uvezli uspeli smo da naše građane zaštitimo od ekonomskog udara koji je došao kao posledica rata na istoku Evrope i velike energetske krize – ocenio je Momirović. - Naša trgovinska razmena u ekonomski i politički izuzetno teškoj godini koja je iza nas nastavlja da beleži veliki rast.

Govoreći o pojedinačnim zemljama, Momirović je istakao da je Nemačka ostala naš najznačajniji spoljnotrgovinski partner sa 8,2 milijarde evra vrednom ukupnom razmenom, dok za njom sledi Kina sa 5,8 milijardi evra.

- Tradicionalno, najveći suficit ostvaren je sa zemljama regiona i to sa Crnom Gorom, oko milijardu evra, zatim sa Bosnom i Hercegovinom, 843 miliona evra i sa Severnom Makedonijom, 459 miliona evra – kazao je ministar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!